Nazilli Bursa’yı Kestanede Marka Yaptı

Nazilli Bursa’yı Kestanede Marka Yaptı

Bursa’ya tüm dünyada büyük bir üne kavuşturan ‘Kestane Şekeri’nin ana unsuru olan organik kestaneler Nazilli`ye bağlı dağ köylerinde üretiliyor.

Kestane üretiminde lider konumda bulunan Aydın’da en doğal ve kaliteli kestaneler dağlık yamaçlarda kurulu dağ köylerinde üretilip, sofralara sunuluyor. Bursa`nın meşhur kestane şekerinin hammaddesi olan kestanelerin de büyük bölümü başta Nazilli’ye bağlı Işıklar, Aksu, Kavacık, Samailli ve Hasköy köyleri olmak üzere çevre köylerden tüccarlar tarafından alınıp işleniyor. Nazilli`den Bursa`ya götürülen kestaneler şekerleme, püre ve ezme gibi çeşitli tatlıların ve pastaların yapımında kullanılarak tüketiciye sunuluyor.

Kestane üretimin başlıca gelir kaynağı olduğu ve ‘Organik Köy’ unvanını alan Aksu Köyü Muhtarı Bilal Küçükdeğirmenci, “Bölgemizde üretilen kestaneler Bursa`ya şekerlik, İzmir ve Denizli`ye çerezlik olarak satılıyor. Kendi kestanemizi Aydın’da işleyemedeğimiz için bu işi yapan diğer illerdeki işletmeciler kestaneyi başta Fransa olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Köyümüzde özellikle 2 yıldır ‘Organik Kestane’ üretiminde büyük bir çalışma başlatıldı. Köylülerimizin ortak kurduğu tesiste bu yıl 100 ton kestane işlemeyi hedefliyoruz. Sanayi tipi kestane şekeri yapıyoruz. Buraya kurmamızın amacı, hammaddenin kaliteli oluşu. Doğrudan yerinden alıp işliyoruz. Türkiye kestane üretiminin yüzde 65`ini Aydın bölgesi karşılıyor. Biz Aydınlılar üretiminde lider olmamıza rağmen ekonomik olarak bunun karşılığını alamıyoruz. Bu konuda bizden daha önce davranan iller şimdi bizim ürünümüzle marka oldu. Bu konuda üreticilerimizi, meslek kuruluşlarımızı ve devlet büyüklerimizi işbirliği yapmaya davet ediyoruz” dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç da, dağlarda ve kapama bahçelerinde kimyevi gübre kullanmadan yetiştirilen kestanelere coğrafi işaret tescil belgesi almak için başvurulduğunu söyledi. Yılda 8 bin 500 ton kestane üretilen Nazilli`de incirle birlikte bu ürünü de marka haline getirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Kılınç, “Burada tamamen organik ürünler yetiştirilmekte. Kestane bunların başında geliyor. Bölge için katma değeri yüksek bir ürün. Kestane deyince akla Bursa geliyor ama onlar da buradan tedarik ediyor. Nazilli kestanesinin adını duyurmak için ciddi bir destek veriyoruz. Endüstriyel tarım ürünleri ve bu ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilerek ilçe ekonomisine katma değer sağlaması için odamız danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere her türlü çalışmayı yapmaktadır. Kestane’nin bölgemizde yetişen türünün potasyum ve besleyici değeri laboratuar analizleri ile de belgelenmiştir. Bu ürünümüzün layık olduğu ekonomik değere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Ballı kestanenin yanı sıra kestane unu, nişastası ve kabuklarından da yüksek besin değeri ile yararlanmayı düşünüyoruz. Köy muhtarı Bilal Küçükdeğirmenci ve üretiminin büyük bölümünü Bursa’ya gönderen işletmemiz ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bu çalışmalarımızı en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Aydın ilinde kestanenin yoğunlukla yetiştiği ilçeleri ve kestane çeşitleri hakkında da yatırım yapmak isteyenler için bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, şunları söyledi: “Kestane Üretimi Nazilli, Sultanhisar, Köşk ve Merkez ilçede yoğunlaşmıştır. Merkez, ilçeye bağlı Eğrikavak köyünde her yıl Kestane Festivali düzenlenmektedir. İlimizde 2007 yılı verilerine göre 62 bin 16 dekar alanda 589 bin 918 adet meyve veren kestane ağacı olup buradan 13 bin 560 tonluk üretim gerçekleştirilmiştir. Yağışların az olduğu yıllarda kuraklıktan etkilendiği için üretim miktarında düşme olmuştu. Üretilen Aydın kestanesi iç pazara olduğu kadar dış pazara da satılmaktadır”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile