Nazilli Devlet Hastanesi’nde Estetik Dönemi

Nazilli Devlet Hastanesi’nde Estetik Dönemi

Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nden Nazilli Devlet Hastanesine atanan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr.

Dr. Onur Saka’nın görevine başlaması ile estetik operasyonlara başlanan Nazilli’de 300 bin kişi hizmet alacak.
400 Yataklı Nazilli Bölge Hastanesi’nin tamamlanmasının ve kısa süre içerisinde hizmete girecek olması nedeniyle hastanede birçok yenilik yaşanırken, Nazilli’ye estetik cerrahın gelmesi vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Nazilli Devlet Hastanesi’ne atanan evli ve bir çocuk babası Opr. Dr. Onur Saka, ilçe de ilk kez bu görevi yapacak kişi olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Opr. Dr. Onur Saka, “Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. İhtisasımı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniği’nde tamamladım. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaparken, Nazilli Devlet Hastanesi’ne atandım. Artık bundan böyle Nazilli Devlet Hastanesi’nde her türlü estetik cerrahi ameliyatları, yüz travmaları ve yüz kırığı ameliyatları, yanık ameliyatları, cilt lekeleri ve cilt kanseri ameliyatları, el cerrahisi ameliyatları, yara bakımı ve yara kapatılması ameliyatları, diabetik ayak yarası bakımı ve ameliyatlarını yaparak, Nazilli başta olmak üzere bölgemizden çevre illerimizden hastanemize gelen hastalarımıza sağlık hizmeti vermeye çalışacağım” dedi.

"CİLT LEZYONLARI ÇOK ÖNEMLİ"
Aydın ve çevresinin çok güneş alan bir yer olduğunu hatırlatan Opr. Dr. Onur Saka, “Bölgede yaşlı nüfus da çok fazla olduğu için, cilt lezyonları basit benlerle başlayıp cilt kanserlerine kadar ilerleyebiliyor. Bu tip durumlarda hastaların basit benleri için bile cildiyeye görünmeleri gerekiyor. Hasta bu benlerini aldırmak istiyorsa mutlaka plastik cerrahlara müracaat etmelidirler. Plastik cerrahi, trafik kazaları, tümörler, çeşitli enfeksiyonlar ve bunun gibi sebeplerden dolayı oluşmuş vücuttaki yaraların hem bakımı, hem pansumanları, hem de bunları gerekli yara kapama ameliyatları konularına da bakar. Bunun ameliyatları basit dikiş atmadan başlar. Ancak bizim böbrek naklinden daha zor ve uzun ameliyatlarımız vardır. Bu tip ameliyatları ekibin olmadan basit bir ilçe hastanesinde yapmak zordur. Ben basit yanıklar dediğimiz yüzde 30’a kadar yanıkları olan hastaları hastaneye yatırarak ve ameliyatını yapmayı düşünüyorum. Daha fazlası zaten hayati tehdit oluşturur. Bu da yanık ünitesi bakımını gerektirir” diye konuştu.

DİYABATİK AYAK YARALARINA DA BAKACAK
Daha önce yapılan ameliyatlar veya farklı sebeplerden oluşan izlerin azaltılması konusunda yapılan operasyonlara de değinen Saka; “Yanığa bağlı ameliyatlar konusunda hastalara yardımcı olabiliriz. Yumuşak doku kas içinde ele gelen kitlelere de yine biz bakıyoruz. Bunların cerrahisini en az iz bırakacak şekilde yapmayı planlıyoruz. Normalde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çeşitli uzmanlık dallarıyla birlikte yapılabiliyor. Ortopediyle birlikte yapabiliyoruz. Yani el cerrahisi. El keselerinden tutun, el keseleriyle oluşan sinir, damar, ten, don ve hareket kısıtlığına yol açacak her şeyde. Ayrıca çeşitli sebeplere felç kalmış ellerin ikincil ameliyatlarına da yine biz bakıyoruz. Sadece el cerrahisiyle yapmakla kalmıyor. Fizik tedavisiyle planlı ve güzel bir şekilde çalışmak gerekiyor. El cerrahisi ameliyatlarında hastaları öyle ortalığa salamıyoruz. Basit doğumsal deformitelerin ameliyatlarını burada yapabileceğimizi düşünüyorum. Dudak, damak yarıkları gibi.. Veya bizim yapışık parmak diye söylediğimiz polidaktiller bitişik parmak gibi. Damar hastalıklarına bağlı ayak yaraları çok sık görülecektir. Bu yine kalp damar cerrahları tarafından bakılacak olsa da, bu konuyla ilgili eğitim aldığım için diyabetik ayak yaralarını hem de ameliyatlarını uygun bir şekilde yapabileceğimizi düşünüyorum. Plastik cerrahinin baktığı ana dallardan bir tanesi de maksiyosifal cerrahi dediğimiz yüz ve yüz kemiklerinin cerrahisidir. Yüz deformitelerindeki düzeltici ameliyatlardan, darbe ile oluşmuş yüz kırıklarının ameliyatları hastanemizde bundan sonra yapılabilecek diye tahmin ediyorum. Çok basit olmayan yüzdeki yaralanmalar. İnsanların genelde plastik cerrahiye bakışı şu şekilde oluyor. Düştüm yüzümde bir santim kesik oluştu. Plastik cerrah bunu dikerse iz kalmaz. Maalesef böyle bir şey yok. Kim nasıl dikiş atarsa atsın orada iz kalıyor. Dikiş atış şeklinden şekline tabiî ki önem taşıyor ama geniş olan izlere biz müdahaleyi sonradan yapabiliyoruz. Ama 1 santimlik veya 2 santimlik kesiklerin müdahalesini plastik cerrahi yapmıyor. Bunların müdahalesini o an acilde bulunan hekim yapabiliyor” dedi.

MALZEME TEMİNİNE KADAR BASİT İŞLEMLERİ YAPACAK
Müdahale edeceği durumları da anlatan Saka; “Mesela hasta trafik kazası geçirdi, dudağının tamamı tam kat yarıldı veya kas kesisini dahi içeren üzerinde çok büyük bir yarık var. Göz kapağının yarısı olduğu yerden ayrıldı veya alnından kemiğe kadar inen kemikte de hafif bir sıyrığa yol açmış gibi vakalar. Hastanemizde gerekli malzememiz gedikten sonra bir çok ameliyatı burada yapabileceğimi düşünüyorum. Malzemeler alınana kadar bahsettiğim bir çok basit işlemleri ben burada gerçekleştirebileceğim. Özellikle cilt lezyonları ameliyatlarının biyopsi işlemlerini yaptım. Plastik cerrahinin bu konuda ne farkı var diyecek olursanız belli cilt tümörlerini belli bir sağlam sınırlarla almak gerekiyor. Yapılan hatalardan bir tanesi mesela 1 santimetre cilt timörü var. Bu tümörü tam sınırlarından çıkarttığınızda onun tekrar etme ihtimali neredeyse yüzde 70-80’lerdedir. Bunun tipine göre belli bir sağlam sınır koymak gerekiyor. Bu tip durumlarda nükslerle daha az karşılaşılıyor” dedi.

"DEVLET ESTETİĞİ KARŞILIYOR AMA ŞARTLARI VAR"
Opr. Dr. Onur Saka, yapılan müdahalelerin bir kısmının Devlet tarafından karşılandığını, bir kısmının ise karşılanamadığını söyledi.

Saka, “Ben burnumu beğenmiyorum derseniz bunu Devlet karşılamıyor. Ama ben trafik kazası geçirdim, burnumda nefes almamı engelleyici hem de bariz bir yamukluk derseniz bunu devlet karşılıyor. Benim göğüslerim doğum yaptım sarktı bunu beğenmiyorum derseniz devlet bunu karşılamıyor. Ama göğüslerinizin altında pişik var, kızarıklık var, bel-boyun ağrısı yapıyor veya bel eğriliklerine yol açmış ise bunu belgeliyorsunuz ve devlet bunu karşılıyor. Göğüslerim çok küçük bunları büyüteceğim diye gelirseniz devlet bunu da karşılamıyor ama ergenlik sonrası dönemden itibaren hiç gelişmemiş göğüslerin tedavisini karşılıyor. Ayrıca sıkça karşılaştığımız çene eklemine ilişkin kafamızdaki çiğneme kasları spazm yaparak çiğnemeye engel olur. Bunların tedavilerinden bir tanesi de botoks uygulamaktır ve devlet bunu karşılıyor” dedi.

HASTALAR AYDIN, DENİZLİ VE İZMİR’E GİTMEKTEN KURTULDU
Nazilli Devlet Hastanesi olarak sağlık alanında iddialı olduklarını söyleyen Devlet Hastanesi yöneticisi Dr. Nail Ündağ da, "Hastanemizde her branştan mevcut olan hekimlerimizle Nazilli halkımıza, tüm çevre ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza hatta çevre illerimizde bulunan vatandaşlarımıza da hastanemizde sağlık hizmeti vermek için çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde de 400 yataklı bölge hastanemizin açılışını yapacağız. Sağlıkta her geçen gün artan kalite ve uzman kadromuzla bölgemize daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Şu anda da hastanemize atanarak yeni göreve başlayan Plastik Ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Saka’nın da hastanemize gelmesinin sevinci içerisindeyiz. Bundan böyle Nazilli ve bölgemizde bulunan hastalarımız plastik ve estetik cerrahi alanındaki tedavileri için İzmir, Denizli ve Aydın illerimize gitmekten kurtulacaklardır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile