Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu; İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ülkeleri İstatistik, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC), İKT pamuk eğitim programına ilişkin olarak üye ülkelerde “Pamuk Hastalıkları ve Mücadelesi” konusunda eğitim düzenlemeyi planı kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
İKT pamuk eğitim programı doğrultusunda Azerbaycan Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün talebi üzerine Gence Pamuk Araştırma Enstitüsü’nde Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Hastalık ve Zararlılar Şube Şefi Dr. Oktay Erdoğan tarafından teorik olarak “Pamuk Hastalıkları ve Mücadelesi” konusunda eğitim verildi.
Eğitime Gence Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden toplam 39 teknik perSonel katıldı.
Gence Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasanali Asad Aslanov’un açılış konuşmasıyla başlayan eğitim programında Türkiye’deki pamuk tarımı, TAGEM, SESRIC ve Müdürlüğümüz hakkında, Pamukta ekonomik kayba neden olan bazı önemli pamuk hastalıkları (Fide Kök Çürüklüğü, Verticillium Solgunluğu, Fusarium Solgunluğu, Köşeli Yaprak lekesi, Pamuk Yaprak Kıvırcıklığı Virusu ve Pamuk Antraknozu) ve Mücadelesi konularında, Pamuk genotiplerinin Verticillium Solgunluğuna karşı tarla ve iklim odası koşullarında reaksiyonlarını belirlemede kullanılan test yöntemleri hakkında, Türkiye’de 2000 yılından bu yana pamuk hastalıkları konusunda yapılmış olan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Eğitimin Son günü yapılan değerlendirme toplantısında Gence Pamuk Araştırma Enstitüsünde çalışan teknik perSonel, eğitim amaçlı düzenlenen bu kursun hem teorik hem de pratiğe yönelik olması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de yaygın olarak ekimi yapılan yeni pamuk çeşitleri ile Azerbaycan’da demonstrasyon çalışmalarının yapılması, ıslah çalışmalarında biyoteknolojinin yaygın olarak kullanılması, pamuk tohumluğu ve kalitesi, pamukta gübreleme ve pamuk tarımında tarımsal mekanizasyon gibi konularda Azerbaycanlı yetkililer tarafından eğitim talebinde bulunuldu .
Nazilli Pamuk’tan Azerbaycan’da Zararlı Eğitimi
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Azerbaycan’da “Pamuk Hastalıkları ve Mücadelesi” konusunda eğitim verdi.