Nebyan Kestanesi Kış Mevsiminin Aranan Tadı Oldu

Nebyan Kestanesi Kış Mevsiminin Aranan Tadı Oldu

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde bulunan "Nebyan Havzası" doğal güzelliğinin yanında yetiştirilen organik ürünleriyle cazibe merkezi oluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm merkezi ' olarak ilan edilen 19 Mayıs ilçesi sınırlarındaki Nebyan Havzası'nda doğal olarak üretilen Nebyan kestanesi lezzeti ve kış mevsimi sonlarına kadar dayanabilmesinden dolayı damak tadına düşkün vatandaşlarca özellikle aranır bir yiyecek oldu.Asırlık kestanelerin yer aldığı Nebyan Havzası, doğal güzelliğinin yanında yetiştirilen organik ürünleriyle de Samsun'un cazibe merkezi oluyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, 'Nebyan Havzası ormanlarla kaplı, sanayiden ve yoğun nüfus alanlarından uzak olmasından dolayı toprak, su ve hava kirliliği asgari düzeyde bir alandır. Kestane serin ve nemli iklimleri sevmektedir. Bu nedenle de Nebyan Havzası kestane yetiştiriciliği için uygun bir yöredir. Kayın ve kestane ormanlarına sahip havzada toprak ve iklim özelliklerinden dolayı Nebyan kestanesinin yanında Nebyan fasulyesi, böğürtlen gibi birçok organik ürün doğal olarak yetişmektedir. Nebyan kestanesi parlak rengi, ince kabuğu ve diğer kestanelere göre daha küçük görünümü ile hemen ayırt edilebilir. Özellikle de lezzeti ve böceklenmeye karşı uzun süre dayanabilmesi nedeniyle satıcıların ve vatandaşımızın öncelikli tercih nedeni olmuştur. Çalışmalarımız geleneksel yöntemlerle yetiştiriciliği yapılan Nebyan kestanesinin fidan üretimiyle de sayısını artırarak Nebyan kestanesinin korunması ve bölge ekonomisine katkı sağlamaya devam etmesi yönündedir ' dedi.

19 Mayıs İlçe Kaymakamı Kadir Ekinci ise, geçmişten bugüne sadece Nebyan Havzası ve civarındaki köylerde doğal olarak yetiştirilen Nebyan kestanesinin yöreye has özel bir değer olduğunu ve yöre halkının bu değeri sahiplenmesinin bölge ekonomisine de katkı sağladığını belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile