NECİP FAZIL'IN HAYATINDAN KESİTLER
26 Mayıs 1904'te, Perşembe günü, İstanbul'da büyük bir konakta doğdu. Heybeliada'daki Bahriye Mektebi'ni ve İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Avrupa'ya tahsile gönderilen ilk Cumhuriyet talebeleri arasında yer aldı ve Paris'e gitti. Sorbon Üniversitesi Felsefe Bölümüne girdi. Sorbon'daki öğrenimini yarıda bırakarak yurda döndü.
ŞÖHRETİN ZİRVESİNE ÇIKTIĞI KİTABI
İlk şiirleri, 1923'de Yeni Mecmua'da yayınlandı. 1928 yılında, henüz 24 yaşındayken ikinci şiir kitabı "Kaldırımlar"ın yayınlanmasıyla birlikte, birden şöhretin zirvesine çıktı.
Çeşitli bankalarda çalıştı ve müfettişliğe kadar yükseldi. Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuarı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Robert Kolej'de hocalık yaptı.
DEFALARCA HAPİS YATTI
Fikir sahasına da uzandığı ve kendi deyişiyle "sosyal mücadele"ye atıldığı 1943'den ölümüne kadar, "anlaşılmadan benimsenmek" ile "tanınmadan dışlanmak" arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde yaşarken, her iktidar döneminde suçlandı, sorgulandı, yargılandı ve defalarca hapis yattı.
1960 ihtilâli öncesinde, hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararlarının toplamı 101 yıla ulaştı. Ağaç (1936) ve Büyük Doğu (1943-1978) dergilerini çıkardı. Çeşitli gazetelerde "önsezi"leriyle de ünlü fıkra ve başmakaleler kaleme aldı.
100'ÜN ÜZERİNDE ESER VERDİ
Bütün şiirlerini topladığı "Çile" ile, 1934'te yaşadığı büyük ruh buhranının sahne eseri ve Türk Tiyatrosu'ndaki ilk büyük dram örneği "Bir Adam Yaratmak" başta olmak üzere, çok çeşitli türde 100'ün üzerinde eser verdi.
Doğduğu gün olan 26 Mayıs Perşembe günü, Eyüp sırtlarında toprağa verildi.
Necip Fazıl Kısakürek'in 30. ölüm yıl dönümü
Necip Fazıl Kısakürek ölümünün 30.yıl dönümünde özlemle anıldı.