14 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamındaki birinci hedeflerinin “Tütün kullanımının azaltılmasını sağlamak” ikinci hedeflerinin, iç ve dış hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerine dikkat çekmek” olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu hastalığa sahip olan kişiler ilerleyici şekilde nefes alamaz hale gelir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada hem KOAH hem de HIV/AIDS önde gelen 4. sıradaki ölüm nedeni iken Ülkemizde 3. sıradadır. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10'dan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır” dedi.
“KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir” diyen Erdoğan, “Pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir” dedi.
Erdoğan, sigara kullanımın yanı sıra solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan risk altındaki bazı mesleklerde çalışanların, hava kirliliği çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun, çalı, tezek vb yakıtların dumanının ve genetik faktörlerinde etkisiyle KOAH gelişiminde önemli risk faktörlerinden olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
KOAH'ın erken dönemde görülen belirtilerinin; öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulma ve Spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan “soluk testi” yaptırılması gerekmektedir” dedi.
KOAH’ın tedavi edilmediği takdirde genellikle ilerleyici bir hastalık olduğunu anlatan Erdoğan, “Hastalık ilerledikçe de hastalar en ufak harekete bile nefes alamaz hale gelebilirler” dedi.
Erdoğan, KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltılarak veya ortadan kaldırılarak hastalığın ilerlemesinin yavaşlatabileceğini hatta durdurabileceğini de belirtti.
Erdoğan, “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 14 Kasım KOAH günü etkinlikleri kapsamında; iç hava kirliliğinin yani, yaşanılan veya çalışılan kapalı ortamdaki toz, duman, buhar, kimyasal madde gibi fiziksel etkenlerin insan sağlığı üzerine olabilecek olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve bu konuda insanları bilinçlendireceğiz” dedi.
Nefesiniz Daralıyorsa Koah Olabilirsiniz
Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan ‘14 Kasım Dünya KOAH Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, “Eğer nefesiniz daralıyorsa ve sigara da içiyorsanız daha fazla gecikmeyin, göğüs hastalıkları uzmanına başvurup bir soluk testi yaptırın” dedi.