Nemrut Kalderasinda Geçen Yil Yanan Alanlar Canlanmaya Basladi

Nemrut Kalderasinda Geçen Yil Yanan Alanlar Canlanmaya Basladi

Geçen yil agustos ayinda çikan orman yangini neticesinde yaklasik 6 dekarlik alanin yandigi Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderasinda, uzun bir kisin ardindan yanan alanlar yavas yavas canlanmaya basladi.

Cumhurbaskanligi karariyla 2021 yilinda "Kesin Korunacak Hassas Alan" statüsüyle koruma altina alinan Nemrut Krater Gölü ve Kalderasinda geçen yil büyük bir orman yangini meydana gelmisti. Bir hafta boyunca araliklarla çikan orman yangini sonucunda yaklasik 6 dekarlik alan yanmisti. Yasanan talihsiz orman yanginin üzerinden geçen uzun bir kisin ardindan doga yavas yavas canlanmaya basladi.

Yanan alanlarin havadan görüntüledigi bölgede hala yanginin izleri görülüyor. Yanan agaçlardan bazilari kururken, bölgede 7 aydir devam eden kis sezonu sonrasinda bazi agaçlarin ve yangin alanindaki topragin yesillenmeye basladigi görüldü.

Kisin bir nebze olsun olumlu yönde etkiledigi kalderada, vatandaslarin bilinçsiz sekilde yaktigi atesler ise kalderayi tehdit etmeye devam ediyor.

Öte yandan, 2 bin 250 rakim yükseklikte bulunan Nemrut Kalderasinin karla kapli yolunun açilmasinin ardindan ziyaret eden Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BIGACEM) üyeleri, kalderada incelemelerde bulundu. #Nemrut2022 sloganiyla 2022 yilini Nemrut Kalderasini tanitma yili olarak ilan ettiklerini belirten BIGACEM Baskani Sinan Aygül, kaldera ziyareti vesilesiyle hem tanitim faaliyetleri için çalisma yaptiklarini hem de geçen yil yangin çikan alanlarda inceleme bulunduklarini söyledi.

Kalderanin korunmasi gereken önemli özelliklerinden birisinin de dünyada benzeri olmayan endemik bitki örtüsünün olduguna dikkat çeken Aygül, “Avrupali Seçkin Destinasyonlar Projesi çerçevesinde ‘Mükemmeliyet Ödülü’ alan Nemrut Kalderasinin UNESCO Jeopark agina dahil edilmesine yönelik çalismalar devam ederken, BIGACEM olarak bizlerde sürece katki sunmak ve kalderayi tanitmak anlaminda çalismalar yürütüyoruz. UNESCO Jeopark agina dahil edilmesine yönelik sartlardan biri olan medyada görünürlük kriterini yerine getirmek için çalismalarimiza devam ediyoruz. Yine burada geçtigimiz yil talihsiz bir orman yangini yasandi. Müdahale edildiyse de yine ciddi hasar kaldigini görüyoruz. Orman yangini riski oldugu dönemlerde dikkatli olmak gerekiyor. Yine orman yangininin akabinde bir agaçlandirma çalismasi yapilmisti. Ancak her ne kadar iyi niyetle yapilmissa da, Nemrut’un endemik dokusuna ne yazik ki zarar verdi. Malum burasi endemik bir bitki örtüsüne sahip. Burada her agaç yetismeyecegi için mevcudun korunmasi ve dikim yapilacaksa uzman görüsü alinarak kontrollü yapilmalidir” dedi.



“Kalderada piknik, mangal, kamp gibi etkinliklerin yasaklansin”

Tatvan Nemrut Jeopark Dernegi ise kalderada piknik, mangal, kamp gibi etkinliklerin yasaklanmasi için Bitlis Valiligine dilekçi verdi. Konuyla ilgili açiklamada bulunan Tatvan Nemrut Jeopark Dernegi Baskan Yardimcisi Gözde Yilmaz, “Bu baglamda Nemrut Kalderasinin dogal yapisi ve dogal karakteristik özelliginin önemli olmasi ve bunun korunmasinin saglanmasi gerekmektedir. UNESCO’ya dogal miras degeri olarak kazandirilmasi için Nemrut Jeopark Dernegi olarak ekibimizde yer alan uzman arkadaslar ile çalismalarimizi yürütmekteyiz. Yakin zamanda, baharin gelisi ile turistik bir nokta olmasindan kaynakli Bitlis Valiligine dilekçemizi sunduk. Dilekçemizin içeriginde turist çeken bir nokta olmasindan ve gelen ziyaretçilerin piknik, mangal, kamp gibi aktivitelerini gerçeklestirdiginden dolayi bu etkinliklerin UNESCO adaylik sürecinin sekteye ugramamasi adina bu süreçte yapilmamasini talep ettik. Cumhurbaskani Kararnamesi ile ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilmesiyle Dogal Sit Alanlari Koruma ve Kullanma Kosullari Ilke Karari ile bilimsel faaliyetler disinda çalismalari yürütülemeyecegini vurgulamaktadir. Bu anlamda Bitlis Valiligi ile paydasi oldugumuz bu projede korunma dengesinin saglanmasi için elimizden geleni yapacagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile