Batman Üniversitesinden yapılan açıklamada Bitlis ve civarındaki volkanik faaliyetlerin etkisinde kalmış bölgede jeolojik incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisliği Bölümünün amaçlarının bölgede bulunan ve dünya çapında önemli değere sahip jeolojik özellikleri yerinde incelemek olduğu belirtildi.
Nemrut kraterinin pliyosen döneminde Doğu Anadolu'da tektonik olaylara bağlı olarak gelişmiş büyük ölçekli volkanik faaliyet örneği olduğu vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''Volkanizma sırasında çıkan lavlar bazalt, cüruf, pomza ve obsidyen türü kayaçları oluşturmuştur. Bu tür volkanizma ürünleri içerisinde aynı zamanda önemli endüstriyel mineraller de çökelebilmektedir. Bu teknik incelemelerimizde farklı özellik ve bileşimdeki magmatik kayaç örneklerini inceleme, ayrıca krater içerisinde kraterin oluşumundan sonra oluşmuş volkanik faaliyet ürünlerini de inceleme imkanı bulundu. Yine krater içerisindeki çöküntü alanlarında sıcak ve soğuk olmak üzere iki adet göl bulunmaktadır. Dünya çapında jeolojik bakımdan önemli bir örneğin bölgemizde bulunması ve öğrencilerimizin bu oluşumu yerinde görmesi büyük bir ayrıcalık olarak nitelendirebilir.''
Muhabir: Yılmaz Ekinci/Nail Kadırhan
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Nemrut Kraterinde Jeolojik İnceleme
Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri ile öğrencilerinin Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kraterinde jeolojik amaçlı incelemelerde bulunduğu bildirildi.