Türkiye'de erozyon ve benzeri doğal olaylara ağaç dikme seferberlikleri ve orman duyarlılığının artırılması çalışmalarıyla karşı durulmaya çalışılıyor. Orman bölge müdürlüklerinde yapılan çalışmalarda ağaçlandırma yanında bitki türlerinin doğal ortamlarının korunması ve nesli tükenme noktasına gelen türlere doğal üreme alanı sağlanması da planlanıyor.
Bu çalışmalar ile ilgili İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün bir çalışması dikkat çekti. Terkos Kumul Tespit ve Ağaçlandırma Sahası'nın Tilki Tepe ile Çakıl İskelesi arasındaki 5 kilometrelik sahil şeridinde nesli tehlike altına girmeye başlayan kum zambağının doğal olarak yayılış gösterdiği belirlendi. Orman çalışanlarını heyecanlandıran gelişmenin ardından bölgede yapılan araştırmalarda zambağın 2 bin 100 hektarlık bir alanda kendini göstermesi bölgenin ağaçlandırılmasında çalışan orman çalışanlarını sevindirdi.
Önceden bitki yetişmeyen ve çölü andıran bir alan olan sahanın aynı zamanda İstanbul'un su ihtiyacını karşılıyor olması bölgenin önemini artırıyor. Terkos Gölü'nün su ihtiyacını karşılayan alanda teressübat'ı (dolma) önleyen tampon bölgenin ağaçlandırılması sonrasında ortaya çıkan zambaklar ormancıların övünç kaynağı oldu.
Kum Zambağı Akdeniz ülkelerinden Yunanistan, Fransa ve İspanya sahillerinde görülüyor. Türkiye'de de Kırklareli, İstanbul, Bolu, Bartın, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Antalya, Mersin ve Adana'nın kumlu sahillerinde yetişen bitkinin neslinin tükenme noktasına gelmesi yetkilileri harekete geçirmişti. Doğal güzelliğinin yanı sıra tıbbi kullanım alanı da bulunan bitkinin güzelliği ve zerafeti temsil eden beyaz çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında açıp hoş koku yayıyor. Soğanları yaklaşık 5 cm boyunda olup, kumulların 15 -20 cm derinliğine kadar inebiliyor.