Deniz Biyolojisi Müzesi Küratürü Dr. Elif Özgür Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz canlılarını, nesli koruma altındaki Akdeniz endemik türleri, Kızıldeniz'den geçiş yapmış ekzotik türleri halka tanıtmak amacıyla müze oluşturduklarını söyledi.
Yaklaşık 4 yıllık bilimsel çalışmalar sonucunda elde ettikleri türlerin müzede sergilendiğini dile getiren Özbek, "Türkiye sularında bulunan, aralarında domuz köpek balığı, keler, kemane balıkları, caretta caretta gibi nesli tükenmekte olan yaklaşık 500 türü burada sergiliyoruz" dedi.
Akdeniz'de yaklaşık 20'ye yakın köpek balığı türünün neslinin koruma altında bulunduğunu, bu türlerin bir kısmının da müzede yer aldığını ifade eden Özbek, müzede çoğunluğu Antalya Körfezi'nden olmak üzere Türkiye'nin faklı denizlerinde yakalanan deniz kaplumbağası (Caretta caretta), 9 tür köpek balığı, 10 tür yassı köpek balığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri gibi deniz canlısının sergileneceğini anlattı.
Müze fikri oluştuktan sonra Antalya'daki balıkçıların da katkılarıyla ilginç ve nadir bulunan balık türlerini müzeye taşıdıklarını belirten Özbek, "Bu müze dünyada nesli koruma altında olan ürünleri tanıtmak amacıyla güzel bir araç olacak" diye konuştu.
- 16 yıldır bozulmadan kalan domuz köpek balığı
Türleri kimyasal çözücüler içerisinde beklettikten sonra kimyasallarını değiştirerek ve kurutarak özel solisyonlar içinde sergilediklerini belirten Özbek, bu şekilde türlerin bozulmasını engellediklerini vurguladı. Türlerin solisyonlarını 5 yılda bir değiştirmek kaydıyla ölümsüzleştirebildiklerine işaret eden Özbek, "Müzede en eski olarak 1998 yılında Marmara'da yakaladığımız domuz köpek balığı türü var. Yüksek lisansa başladığım dönemdeki ilk çalışmam. 16 yıldır canlı gibi duruyor. Hala ilk gün yakalandığı gibi sergileniyor" diye konuştu.
- "Duman"ın iskeleti de sergilenecek
Özbek, Alanya'da ölü olarak bulunan ve halk tarafından "Duman" adı verilen Akdeniz fokunun geçen yıl mayıs ayında gömüldüğünü, bu yıl mayıs ayında iskeletlerinin çıkarılarak müzede sergileneceğini söyledi.
Fokun ölümünün üzüntüyle karşılandığını ancak bu müzede ölümsüzleştirileceğini dile getiren Özbek, bunun yanı sıra Akdeniz Körfezi'nde bulunan iki yunus örneğinin bulunduğunu, bunların da iskeletinin çıkarılarak sergileneceğini bildirdi.
Özbek, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan müzenin 16 Ocak Perşembe günü açılacağını sözlerine ekledi.
Nesli Tükenmekte Olan Deniz Canlıları, Müzede Ölümsüzleştirildi
Domuz köpek balığı, keler, kemane balıkları, caretta caretta gibi nesli tükenmekte olan yaklaşık 500 su ürünleri türü, Antalya Byüküşehir Belediyesi tarafından açılacak Deniz Biyolojisi Müzesi'nde ölümsüzleşecek.