Nesli Tükenmekte Olan Toy Kuslarina Yönelik Envanter Ve Izleme Çalismasi

Nesli Tükenmekte Olan Toy Kuslarina Yönelik Envanter Ve Izleme Çalismasi

Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü ekipleri tarafindan “Toy Kusu Eylem” plani çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalismasi yapildi.

Çorum’da, 2019 yilinda Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü’ne bagli Çorum Il Sube Müdürlügü sinirlari içerisinde gerçeklestirilen arazi inceleme çalismalarinda dünyanin uçabilen en agir (5,6-18 kilogram) kuslarindan biri olan toy kusu gözlemlenmisti. Toy kusu, Uluslararasi Doga Koruma Birligi (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuslar listesinde yer aliyor. Tüm dünyada sayilarinin sadece 44 bin ile 57 bin arasinda oldugu tahmin ediliyor. 2004 yilinda Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasinda oldugu tahmin ediliyorken 2016 yilinda gerçeklestirilen envanter çalismalarinda 504 birey tespit edilmisti. Bu zamana kadar habitat kaybi, tarim arazilerinin açilmasi ve avlanma gibi çesitli nedenlerle sayilari azalan toy kuslari bütün dünyada yok olma sinirina yaklasti.

Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü tarafindan envanter ve izleme çalismalarina iliskin yapilan açiklamada, “Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüzce Toy Kusu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazirlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Plani’ çerçevesinde tanimlanan faaliyetlerin uygulanmasi her yil yapiliyor. Eylem plani çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalismasi Bölge Müdürlügümüz Avcilik ve Yaban Hayati Sube Müdürlügü elemanlarinin katilimi ile tarihinde gerçeklestirildi.

Ülkemizde 100-500 arasinda birey kaldigi tahmin edilmekte olup eylem plani kapsaminda envanter ve izleme çalismalari es tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yillar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile