Netanyahu İsrail soruşturmasında ifade verdi

Netanyahu İsrail soruşturmasında ifade verdi

İsrail'in Mavi Marmara baskının soruşturmak için kurulan Turkel Komisyonu'nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ifade verdi. Netanyahu, "Türk hükümeti tüm diplomatik çabalarımıza rağmen uyarılarımızı görmezden geldi" dedi, baskının uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu savundu.

İsrail'in Mavi Marmara baskının soruşturmak için kurulan Turkel Komisyonu'nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ifade verdi. Netanyahu, "Türk hükümeti tüm diplomatik çabalarımıza rağmen uyarılarımızı görmezden geldi" dedi, baskının uluslararası hukuk çerçevesinde olduğunu savundu. İsrail Başbakanı'nın ifadesinin ilk bölümü basına kapalı yapıldı. Netanyahu, "14 Mayıs'tan itibaren Türkiye ile en üst düzeyde temasa geçtik. Türkiye uyarılarımızı duymazdan geldi" dedi.

İsrail Başbakanı, Turkel Komisyonu'nun hafta boyunca dinleyeceği ilk üst düzey yetkili...

Netanyahu, emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Jacob Turkel'in başkanlık ettiği, iki de yabancı gözlemcinin bulunduğu komisyondaki ifadesinde,
Türkiye'nin, uyarıları ve baskından günler önce "en üst düzeyde" yapılan çağrılarını gözardı ettiğini öne sürdü.

Komisyona ifade veren ilk tanık olan Netanyahu, "başbakanlık olarak, 14 Mayıstan itibaren Türk hükümetinin en üst düzey makamlarıyla temas kurduklarını" söyledi.

Netanyahu, "bu görüşmelerin, Marmara filosuyla karşı karşıya gelmeyi engellemek amacıyla yapıldığını, temaslarının, filonun Gazze sahili açıklarına varmasından öncesine kadar sürdüğünü" belirtti.

İsrail Başbakanı, "sürekli diplomatik çabalarına rağmen, Türk hükümetinin Mavi Marmara'nın deniz ablukasını ihlal etme girişimini engellemediğini" iddia ederek, "(Türkiye'nin), aktivistlerle İsrail arasında çatışma ihtimalini çıkarlarıyla çatışan bir durum olarak görmediği ortaya çıkıyor" dedi.

İsrail devleti ve Savunma Güçlerinin, uluslararası yasalar çerçevesinde hareket ettiğini öne süren Netanyahu, "Başbakan olarak Hamas'ın İsrail'in varlığına bir tehdit olduğunu gözardı edemem" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail'in, Hamas'a silah sevkıyatını önlemek için gerekli olduğunda ısrar ettiği ablukanın ihlal edilmesine izin veremeyeceğini söyledi.
Netanyahu'nun sözcüsü Nir Hefetz de gazetecilere yaptığı açıklamada, bu soruşturmanın İsrail karşıtı olmadığını ve BM İnsan Hakları Komisyonunun Yargıç Richard Goldstone'un başkanlık ettiği Gazze soruşturmasına benzemediğini ifade etti.

İsrail, 2008 sonunda İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili soruşturmayı yürüten Goldstone'la işbirliği yapmayı reddetmişti.

İsrail'in Mavi Marmara'ya baskınında 9 Türk hayatını kaybetmişti. İsrail, komandolarının, gemidekilerin kendilerine sopalar, bıçaklar ve silahlarla
saldırmasından sonra ateş açtığını ileri sürüyor.

Barak ve Aşkenazi de dinlenecek

Komisyon, Netanyahu'nun ardından yarın İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, çarşamba günü de Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'yi dinleyecek. Başbakan Netanyahu, baskın sırasında Kanada'daydı. Komisyon oturumda, baskın kararı konusunda ne ölçüde sorumluluk üstleneceği merak konusu.

O kararın ardındaki isim olduğu iddia edilen Ehud Barak ile Genelkurmay Başkanı Aşkenazi de komisyonun sorularını yanıtlayacak.

Aralarındaki iktidar savaşı ayyuka çıkan Barak ve Aşkenazi'nin baskın kararına dair birbirlerine yönelik nasıl tavır alacağı da merakla bekleniyor.

İsrail'in "askeri" soruşturma komisyonu, raporunu daha erken tamamlamıştı. Askeri istihbarat ve uygulama konusunda eksiklikler olduğu sonucuna varmış, üst komuta düzeyinin hatalarına işaret etmiş, ancak teker teker şahısları suçlamamıştı.

Ve İsrail'in iki iç soruşturma komisyonuna rağmen gündemden düşürmeyi başaramadığı uluslararası komisyon. Bu hafta içinde Birleşmiş Milletler'in desteğiyle kurulan o komisyon da çalışmalarına başlayacak.

Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığındaki komisyonda görev alacak Türk ve İsrailli isimler belli oldu.

Türk üye eski Dışişleri Müsteşarı emekli büyükelçi Özdem Sanberk, İsrailli üyeyse İsrail Dışişleri Bakanlığı eski genel müdürü, emekli diplomat Josef Çikanover olacak.

Ülkelerin kendi iç soruşturmalarında ortaya konulan belgeler üzerinden hareket edecek olan komisyon, İsrailli askerleri sorgulayamayacak.

Bir ihtimalle Netanyahu, Barak ve Aşkenazi'yi dinleyebilecek. Komisyonun ilk raporunu eylül ortasında sunması bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile