Netanyahu Rusya'dan İran Ve Hizbullah'a Karşı Destek İsteyecek

İsrail'in eski Rusya Büyükelçisi Magen: 'Netanyahu yarınki görüşmesinde Suriye'deki genel durum ve buna bağlı olarak İsrail'in çıkarlarını konuşacaktır. İsrail kendi sınırında terörist aktivitelere karşı harekete geçmek istiyor' İsrailli askeri ve güvenlik uzmanı Shapir: 'Netanyahu yarınki görüşmede muhtemelen Putin'i, İran ve Hizbullah'la daha az iş birliği yapması için ikna etmeye çalışacak ancak başarılı olabileceğine ihtimal vermiyorum' Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Ortadoğu Uzmanı Pardo: 'İsrail'in amacı sınırını sakin tutmak ve Ortadoğu yangınından uzakta durmak'

İsrailli uzmanlar, bu ülkenin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yarınki Rusya ziyaretinde, İran ve Hizbullah'a karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den destek isteyeceği ancak iki ülke arasında mevcut koordinasyon dışında somut bir askeri iş birliğinin ortaya çıkmasının mümkün görünmediğini belirtiyor.

Son bir yıl içinde 4 kez Rusya'yı ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu yarın bir kez daha Moskova'ya giderek, Putin'le bir araya gelecek. Netanyahu'nun, 'İran ve Hizbullah'ın Suriye-İsrail sınırında etkinliğini artırmasını önlemek' için Rusya Devlet Başkanı Putin'i ikna etmeye çalışacağı ancak uzmanlarca bunun uzak bir ihtimal olduğu görülüyor.

İsrailli uzmanlar, Netanyahu'nun Moskova'yı bu kadar sık ziyaret etmesinin sebebini İsrail'in güvenlik endişeleri ile Rusya'nın Suriye'deki etkin askeri varlığına bağlıyor.

İsrail Hükümet Sözcü'sü Ofir Gendelman, Netanyahu'nun yarın Putin ile yapacağı görüşmede, 'Suriye krizi ve İran'ın Suriye'deki varlığı' gibi konuların ele alınacağını söyledi. İran'ın Suriye'deki etkinliğini artırdığına dikkati çeken Gendelman, 'İran, Suriye'deki askeri varlığı ile Golan Tepeleri'nden İsrail'e karşı bir cephe açmaya çalışmaktadır.' dedi.

İsrail, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Golan Tepeleri'den topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, belirli aralıklarla Suriye topraklarında faaliyet gösteren İran destekli Hizbullah güçleri ile diğer bazı rejim muhalifi gruplara yönelik operasyonlar düzenliyor.

İsrail'in eski Rusya Büyükelçisi Zvi Magen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ve Rus ordusu arasında Suriye konusunda bir koordinasyon anlaşması bulunduğunu hatırlatarak, 'Netanyahu yarınki görüşmesinde Suriye'deki genel durum ve buna bağlı olarak İsrail’in çıkarlarını konuşacaktır. İsrail kendi sınırında terörist faaliyetlere karşı harekete geçmek istiyor. Görüşmeler bunun üzerine olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Magen, Rusya ve İsrail arasında Suriye konusunda daha fazla askeri koordinasyon ve iş birliğinin görüşülebileceğini ancak bunun detaylarının ne olabileceğini kestirmenin güç olduğunu ifade etti.

- İş birliği değil 'koordinasyon'

İsrailli askeri ve güvenlik uzmanı Yiftah Shapir ise İsrail ve Rus orduları arasında Suriye hakkında 'iş birliğinden ziyade bir koordinasyon' olduğunu söyledi.

Shapir, 'Suriye üzerindeki faaliyetlerin koordine edilmesi ve İsrail uçağının bir Rus uçağı tarafından vurulması veya bir Rus uçağının İsrail uçağı tarafından vurulmasını önlemeye yönelik bir koordinasyon var. Bunun dışında daha üst askeri iş birliği olacağını düşünmüyorum.' ifadelerini kullandı.

İsrail'in başından bu yana Suriye'deki iç savaşta taraf olmaktan kaçındığını buna karşın Rusya'nın Beşşar Esed rejimine destek verdiğine dikkati çeken Shapir, 'Bunun değişeceğini sanmıyorum. Netanyahu yarınki görüşmede muhtemelen Putin’i, İran ve Hizbullah’la daha az iş birliği yapması için ikna etmeye çalışacak ancak başarılı olabileceğine ihtimal vermiyorum. Rusya ile İsrail arasındaki askeri koordinasyon ise devam edecektir.' değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Suriye konusundaki önceliğini 'Gelişmiş silahların Hizbullah’ın eline geçmesine engel olmak' şeklinde belirten Shapir, Netanyahu’nun Rusya’yı bu denli sık ziyaret etmesiyle ilgili olarak ise 'Rusya İsrail sınırında son derece aktif. Bu yüzden Netanyahu son bir yılda Putin ile ABD Başkanlarıyla görüştüğünden daha fazla görüştü. Netanyahu, kendisini ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'a Obama'dan daha yakın hissediyor ama Trump'ın politikasının ne olacağı hala büyük bir sır.' diye konuştu.

- İsrail'in değişmeyen politikası 'İran'

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Ortadoğu Uzmanı Eldar Pardo da, 'İsrail'in süregelen politikası Ortadoğu'daki tüm tarafları perde arkasında İran ve Hizbullah'a karşı birleştirmek' olduğunu belirtti.

Pardo, şunları kaydetti:

'Rusya Suriye'ye askeri müdahalede bulunduğu an İsrail Rusya ile irtibata geçti ve kendi sınırlarındaki güvenliği sağlamaya çalıştı. Bunu Suriye'ye komşu diğer ülkeler de yaptı. İsrail'in amacı sınırını sakin tutmak ve Ortadoğu yangınından uzakta durmak. İsrail, Hizbullah ve İran'ın sınırdan çekilmesini ya da en azından daha fazla etkin olmayarak statükonun korunmasını, daha fazla ilerlemesinin önlenmesini istiyor.'

Suriye ile Rusya arasında gerçek askeri iş birliği olacağını düşünmediğini de ifade eden Pardo, 'En fazla istihbarat paylaşımı ve koordinasyon olabilir. İsrail, Rusya'dan sınırında süreklilik arz eden şiddetin önlenmesini isteyecektir.' tespitinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile