NEÜ'de Görme Engelli Ögrenciler Için Dokunsal Sanat Sergisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Engelli Ögrenci Birim Koordinatörlügü tarafindan, görme engelli ögrenciler için “Dokunsal Sanat Sergisi” açildi.

NEÜ Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesinde düzenlenen sergide, Aksaray Üniversitesi Egitim Fakültesi Özel Egitim Bölümü Ars. Gör. Cahit Sahin’in eserleri sergilendi.

Sergisi’nde konusan NEÜ Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mürsel Biçer, “Engelli Ögrenci Birim Koordinatörlügümüz tarafindan düzenlenen Dokunsal Sanat Sergisi, görme yetisi kisitli olan ögrencilerimizin ve bireylerimizin görsel betimlemesini artiran oldukça faydali bir sergi. Bizler bazi seyleri kalp gözümüzle görürüz. Bu da ona yönelik yapilmis bir sanatsal etkinlik. Özellikle görme ve duyma yetisi kisitli olan bireylerin hayata adapte olmalari, toplumla iç içe yasamalarini kolaylastirmak amaciyla bu tarz etkinliklerin yapilmasini çok faydali buluyoruz. Dokunsal Sanat Sergisi’ne emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.



"Engelli ögrencilerimiz için birçok programi hayata geçiriyoruz"

Engelli Ögrenci Birimi olarak, engelli ögrencilerin farkindaligini artirmak ve ihtiyaçlarini yüksek düzeyde karsilayabilmek amaciyla birçok programi hayata geçirdiklerini aktaran Prof. Dr. Hakan Sari ise, “Dokunsal Sanat Sergisi de bu programlarimizdan birisi. Bu yil Engelli Ögrenci Birimi olarak isitme engelliler için isaret dili kursu, görme engelliler için Braille alfabesi kursu açtik. Kurslarimiza çok sayida ögretim üyesi ve ögrenci devam ediyor. Bunun yaninda Üniversite Erisebilirligi kapsaminda engelli ögrencilerimizin ihtiyaçlarini karsilamaya çalisiyoruz. Egitsel materyal destegi verirken, teknoloji altyapimizi da onlar için kullaniyoruz. Ilerleyen günlerde Yüksekögretim Kurulu’nun düzenledigi bayrak yarisinda da Aksaray Üniversitesi ile birlikte birinci gelmek için basvuracagiz. Programlari yapmamizda bize desteklerini esirgemeyen basta Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu Hocamiza ve Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Bahadir Feyzioglu’na çok tesekkür ederiz. Sergisini üniversitemizde açan Ars. Gör. Cahit Sahin’e de tesekkürlerimi iletiyorum” diye konustu.



"Sergide görme engelliler sanat eserlerine ulasabiliyorlar"

Dokunsal Sanat Sergisi’nin açilma amacindan bahseden Ars. Gör. Cahit Sahin de, “Bu sergiyi hayata geçirmekteki amacim görme engelli bireylerin de görsel sanat eserlere ve imajlara ulasabilmeleri. Çünkü orijinal sanat eserlerine dokunmak yasak oldugu için görme engelli vatandaslarimizin bu eserleri tanimalari çok zor. Bu nedenle bizde orijinal sanat eserlerini kabartmali versiyona çevirdik. Görme engelli vatandaslarimizda bu kabartmali versiyonlara dokunarak eserlerdeki bilgilere kendi imkanlariyla erisebilecekler. Geri dönüsler de gayet güzel. Görme engelli ögrenciler ilk gördüklerinde çok sasirdilar. Bunun olabilecegini düsünmüyorlardi. ‘Ilk defa bir resme dokunuyorum’ cümlesini birçok kez duydum. Bu da beni çok mutlu etti ve yeni eserler yapma konusunda da motive oldum” ifadelerini kullandi.

"Sanat eserinin tasvirine dokunmak çok heyecan verici"

Bir sanat eserinin Braille alfabe tasvirine dokunmanin çok heyecan verici oldugunu söyleyen NEÜ Görme Engelli Ögrenci Birim personeli Ismet Çavdar da, “Bir görme engelli olarak böyle bir serginin bizlerin begenisine sunulmasina öncü oldugu için Prof. Dr. Hakan Sari hocama ve sergiyi üniversitemizde açan Ars. Gör. Cahit Sahin hocama tesekkür ederim. Bu tip sergilerin yayginlastirilarak engelli farkindaligini artirmak ve bilinçlendirmek çok önemli” seklinde konustu.

Sergiye NEÜ Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mürsel Biçer, NEÜ Engelli Ögrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sari ile görme engelli ögrenciler ve davetliler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile