NEÜ’de 'Zirai Mücadelede Biyolojik Mücadelenin Önemi' Konulu Konferans

NEÜ’de 'Zirai Mücadelede Biyolojik Mücadelenin Önemi' Konulu Konferans

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Gönüllü çevre Elçileri Kulübü tarafından ‘Zirai Mücadelede Biyolojik Mücadelenin Önemi’ konferans düzenlendi.

NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda Üniversite Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Çağdaş Türk. Böl. Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Özkan, Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Yavuzer, Gönüllü Çevre Elçileri Kulübü Danışmanı Arş. Gör. Musa Kar ve Kulüp Başkanı Ahmet Orhan, Avanos Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü öğretim görevlileri, üniversite akademik, idari personeli ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen konferansa, Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta konuşan Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun, “Türkiye, dünyada kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olarak biliniyor. Ancak biliyoruz ki şu anda Türkiye artık tarımda kendi kendine yeten bir ülke değil. Çünkü her şeyimizi dışarıdan alıyoruz. Ama yine de Türkiye için tarım vazgeçilmez bir sektör. Şu anda Türkiye’de büyük bir işsizlik var ve tarımda çalışan nüfus oranı %25’lerde. Tarımın emek, finans ve toprak olmak üzere üç girdisi var. Emeği ve parayı her zaman bulabiliyorsunuz. Ama sizin kaybettiğiniz zaman geriye dönüştüremediğiniz tek şey topraktır. Türkiye’de tarım toprakların amaç dışı kullanılması çok fazla olduğu gibi nüfus artışıyla birlikte tarımda kişi başına düşen tarım alanı da git gide düşüyor. Yani gelecek 20-25 yılda geçmiş 10 bin yılda üretilenin iki katından daha fazla gıda üretimine ihtiyaç var demek oluyor. Bunun yanında tarımda yüksek verimli, kaliteli ve sağlıklı üretim almak üzere üç hedef vardır. Bu amaca ulaşabilmek içinde kaliteli tohum, kaliteli fide ve fidan kullanmak, iyi bir toprak işlemesi, bilinçli sulama, bilinçli gübreleme, bilinçli budama ve benzeri birçok yetiştiricilik işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Ancak bu işlemlerle verim ve nitelik ne kadar artırılırsa arttırılsın böcekler, akarlar, nematodlar, funguslar, bakteriler, virüsler, fitoplazmalar, spiroplazmalar ve yabancı otlara karşı bilinçli bir mücadele yapılmadığı sürece üründe önemli ölçüde nitelik ve nicelik kayıpları ortaya çıkar. Bu etmenlerin oluşturduğu ürün kaybını önlemek amacıyla da değişik canlı gruplarına karşı kültürel önlemler, fiziksel-mekaniksel mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, kimyasal mücadele, entegre mücadele edilmektedir. Ama doğaya ve doğadaki canlılara karşı tarımda en etkin mücadele şekli biyolojik mücadele şeklidir. Dünyada biyolojik mücadele bitkinin yetiştiği her yerde uygulanmaktadır. Doğal ekosistemlerde doğal biyolojik mücadele olmasaydı yeşil bir dünya olmazdı.” dedi.

Konferans sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun’a Üniversite Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek tarafından teşekkür plaketi verildi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile