Nevruz Bayramı nedeniyle Türk Ocakları Malatya Şubesi'nde düzenlenen sohbet toplantıları çerçevesinde Nevruz Bayramı ele alındı. Nevruz'la ilgili görüşlerini dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kazancı, Türk Cumhuriyetlerinden Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonundaki Tataristan 21 Mart Ergenekon Nevruz Bayramını "Milli Bayram" olarak ilan edeldiğini hatırlatıp, "Temeli beş bin yıl önceye dayanan bu milli bayramı biz de 1991 yılında Türk Dünyası ilebirlikte resmi tatil olmaksızın kut Sonuç itibari ile Mete Han döneminden bu yana var olan bu bayram, bir bahar bayramı geleneğidir" dedi.
1200 yıldan beri Müslüman Türklerle ilişkisi kalmamış olan Saha yani Yakut Türklerinin de Nevruz geleneğini eskiden olduğu gibi bütün canlılığı ile yaşattıklarının görüldüğünü söyleyen Mehmet Kazancı, "Bu bayramın kaynağının Hun Türklerinden daha eski Türkler olduğu bilinmektedir. Orta Asya'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Balkan Türklerine kadar çeşitli isimlerle anılarak kutlanan Nevruz, İslamiyet'ten önceki Türkler hariç dini hüviyeti bulunmayan bir gelenektir. Yaşama sevincini ifade eden, barış,kardeşlik, dostluk, yeniden doğuş ve diriliş günü olarak bilinen Nevruz geleneği baharın başlangıcı olarak da toplumlarda kutlanmaktadır" şeklinde konuştu.
Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata ile Malatya Araştırmalar Derneği Başkanı Kemal Deniz'in ve diğer katılımcıların sorularını da cevaplandıran Mehmet Kazancı, Nevruz'u istismar edenleri de kınadı .
Nevruz Bayramı Etkinliği
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kazancı, "Nevruz, yaşama sevincini ifade eden, barış, kardeşlik, dostluk, yeniden doğuş ve diriliş günü olan milli bayramdır" dedi.