Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ;
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “Nevşehir Kalesi ve Çevresi kentsel Dönüşüm Projesi” çerçevesinde yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen ve 400 bin metrekarelik bir alanı kapsayan dünyanın en büyük yeraltı kent yerleşimine sahne olan bölgenin dünyanın önde gelen antik parklarından biri haline getirileceğini söyledi.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, gazetecilere Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ünver, 2005 yılından beri sürdürülen çalışmalarda, su tünelleri, kilise, mescid ve diğer yerleşime ilişkin buluntularla Nevşehir Kalesi ve civarında oldukça önemli bir yeraltı kent yerleşimine ulaşıldığını dile getirdi. Ünver; “ Nevşehir Kalesinin etrafında 11 mahallemizde 2005 yılından beri sürdürülen çalışmalarda belediyemizin TOKİ ile imzaladığı protokol kapsamında buradaki vatandaşları taşıyacağız, korunması gerekli yerler korunacak sonra bu vatandaşlara evleri verilecek. Kalan kısmının yıkımı ve temizliği belediyemiz tarafından yapılıp TOKİ’ ye devir edilecekti. TOKİ de buraya ahşap teraslı Nevşehir taşından villalar yapıp satacaktı. Ama yıkım esnasında yeraltından mağaralar ve dehlizler ortaya çıktı. Biz hemen durumu Valiliğimize ve Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne bildirdik. Burada ortak bir çalışma yapıldı. Bu yerlerin tescillerini yaptık. Bu çalışma yapılan alan 750 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu alandaki tarihi dokunun ortaya çıktığı alanlar toplamı ise 400 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Bu arada TOKİ ye de durumu aktardık Bu alanı kendilerine vereceğimizi belirtmemize karşın bu alanlarda dünyanın en büyük yeraltı kent yerleşiminin izlerine rastlandığını dile getirdik. TOKİ her zaman olduğu gibi bizim çalışmalarımızı da anlayışla karşıladı. Başkanının bu konumda Nevşehir’in kazanması ve ülkemizin kazanması önemli, gerekenin yapılacağını belirtti.
Kendilerine teşekkür ediyoruz. Buradaki planlamayı durdurduk ve yeni bir planlamaya gidildi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda devreye girdi ve bu alanın hudutlarını belirledi. Bu belirleme öncesinden önce Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi bünyesinde Jeo Fizik Mühendisliği Bölümünde görevli akademisyen arkadaşlarımız burada aylarca burada teknik raporlarını adeta yeraltının tomoğrafisini çektiler. Bizde bu veriler ışığında Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarnı Koruma Kurulu’na gittik. Kurulda Bakanlığa bu şekilde bilgi vererek sınırları bu şekilde belirledi. Bu bölgede önümüzdeki günlerde ihale çalışmalarımız devam ediyor. Hem üst hem alt temizliği ile ilgili. Yılbaşından sonra TOKİ ekibini de burada ağırlayacağız, ortak proje ve düşüncelerimiz var, bunları ele alacağız. “ dedi.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver bu alandaki çalışmalara değinirken de, bölgenin alt ve üst yapı çalışmaları ile oldukça zengin bir yatırım bölgesi konumunda ele alınacağını vurguladı. Ünver; “ Gerek TOKİ vasıtasıyla ve gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olsun ve gerekse de Nevşehir Belediyesi vasıtasıyla olsun, lokomotif görevini belediyemiz üstlenecek. Burada yerin altında butik oteller, yürüyüş yolları, sanat galerileri, el sanatları merkezleri, müze gibi yeraltı kongre merkezi gibi yeraltı yürüyüş yolları gibi düşüncelerimiz var. Bunları hayata geçirdiğimiz zaman hem ülke insanımız hem de dünya insanlığı bu kültürel değerleri kazanmış olacak. Tahminlerimize göre, Nevşehir’in diğer yeraltı şehirleri olduğu gibi oldukça büyük bir bölge.M.Ö. 3000‘li yıllardan beri kullanıldığı söyleniyor. Bu da bize 5 bin yıllık bir tarihi hediye ediyor. Üzerindeki yerleri güzelce restore edip Damat İbrahimpaşa Külliyesi ile bağlantılı bir şekilde Türkiye’nin en büyük antik parklarından birine sahip olacağız. Bu projemiz tamamlandığında Kapadokya bölgesini ziyaret eden turist sayısı 6 milyon civarında gerçekleşebilecek, Nevşehir turizmin içerisinde etkin olan bir yer haline gelecek. Biz burayı araştırırken buradaki dokümanlara ulaşabilir miyiz diye bir çalışma başlattık. Başbakanlık Osmanlı Arşivlerine müracaat ettik.Burada 80 binin üzerindeki belgeyi belediyemize kazandırdık, bunları internet ortamında bilim adamları ile de paylaşıyoruz. Burada çok güzel verilere ulaştık. Zamanın mülki idare kadısının merkezi idareye yazdığı yazıları bulduk. Bu alanda 30 adet su yolundan söz ediliyor ve buralarının restorasyonunun yapılması konusunda merkezi yönetime bilgi veriliyor. Kadının ifade ettiği o yazıda geçen su yollarından bazılarını bulduk. Hem de orijinal künkleri ile birlikte. Yerin altında çeşmeler, mescid ve kilise yer alıyor. “ diye konuştu.