Gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi ile 24 saat aralıksız hizmet veren tesiste saniyede yaklaşık 200 litre atık su arıtılarak Sulusaray beldesi içerisinden geçen Karaağaç çayı üzerinden Kızılırmak nehrine dökülüyor.
2010 yılının Nisan ayında faaliyete geçen tesiste günlük olarak yaklaşık 16 bin metreküp atık su arıtılıyor. Aralarında Çevre Mühendisi, Scada(elektronik haberleşme uzmanı) elektrik -elektronik Mühendisi, mekanik teknikeri ve teknisyenlerden oluşan 18 kişilik bir personelin görev yaptığı Nevşehir Atık Su Arıtma tesisi, bilgisayar yazılımlı elektronik bir sistemle sürekli kontrol altında tutuluyor.
Türkiye’nin bu alanda en modern tesislerinden biri olan Nar beldesi yakınlarında oluşturulan Nevşehir Belediyesi Arıtma Tesisi, koku absorbe özelliği ile tüm canlılar olumsuz koku açısından rahatsız etmeden hizmet sunuyor. 25 bin metrekarelik yeşil alanın bulunduğu tesiste, yeşil alanların sulanmasına yönelik çalışmalar, tesisten elde edilen arıtılmış su ile gerçekleştiriliyor.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, Nevşehir merkez başta olmak üzere Nar ve Göre beldesi, Çardak ve Güvercinlik köyünün tamamı ile Uçhisar beldesinin bir bölüm atık suyunun arıtıldığı Nevşehir Arıtma Tesisinin, çeşitli ülkelerde yaptığı araştırmalar sonrasında geliştirilen bir proje sonrasında oluşturulduğunu ifade etti.
Ünver, gerek tesisin iç bölümünde ve gerekse de tesisin çevresinde, hiçbir şekilde kokunun oluşmaması ile tesis etrafında piknik yapılabilir bir özellik içerisinde yer aldığını kaydetti.
Nevşehir’de Atık Sular Arıtılarak Kızılırmak Nehrine Dökülüyor
Nevşehir Belediyesi tarafından yüzde 75’lik AB finansmanı ile Nevşehir’e kazandırılan Atık Su Arıtma Tesisi, sahip olduğu değerler ile ülke genelindeki yerel yönetimler içerisinde çevreye duyarlılığı açısından örnek bir merkez olarak gösteriliyor.