Nevşehir’de Dünya Süt Günü Etkinlikleri

‘Dünya Süt Günü’ dolayısıyla Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa ‘Dünya Süt Günü’ konulu panel düzenlendi.

Panel sonunda yetiştirme yurdunda kalan kimsesiz çocuklara süt dağıtımı yapıldı.
Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan, Veteriner Hekimler Rukiye Pınar ile İsmail Coşkun’un panelist olarak yer aldığı Nevşehir Meslek Yüksekokulu Kazakistan Konferans Salonunda düzenlenen panele; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emir Erden, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz ve Müdür Yardımcısı Gürol Çetin, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü, Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, üniversite akademik personelleri ile öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin dünya süt üretiminde 12’nci sırada yer aldığını söyleyen Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, katılımcılara ‘Rakamlarla Süt Üretimi ve Tüketimi’ hakkında bilgi verdi. Ülkemizde bölgelere göre süt maliyetine değinen Aktaş, içme sütü tüketiminde Türkiye’nin yıllık kişi başına litre bazında İspanya, İngiltere, Finlandiya, AB Ülkeleri, Avustralya, ABD, Arjantin, Kanada ve İran’dan sonra 10’uncu sırada yer aldığını söyledi.

‘Hayvandan Süte Geçen Hastalıklar’ hakkında bilgi veren ve gerekli önlem ile tedbirlerin alınmaması halinde hastalıkların hayvandan insanlara da bulaşabileceğine dikkat çeken Veteriner Hekim Rukiye Pınar ise, sütün tüketilene kadar geçirdiği bütün evrelerde dışarıdan gelecek mikrobiyal bulaşma ve fiziksel olumsuzluklara karşı korunması gerektiğini söyledi.

Süt üretiminde sağım öncesi ve sonrası ile depolanmasında gerekli özenin gösterilmesi ve sağım öncesi kullanılacak makine ve ekipmanların temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirten Rukiye Pınar, sağımı yapacak kişinin de ellerinin temiz olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan’da, süte uygulanan kontrollü ısıl işlemlerin sütü zararlı bir içecek haline getirmediğini ifade etti.

‘Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş Süt’ konusunda sunum yapan Gerçekaslan, süte uygulanan kontrollü ısıl işlemler sayesinde süt mikrobiyolojik açıdan güvenli hale geldiğini ve kaynatma ile karşılaştırıldığında sütün besin değerindeki muhtemel kayıpların önemsiz seviyede olduğunu söyledi.

‘Nevşehir Ölçeğinde Süt’ konusunda katılımcılara bilgi veren Veteriner Hekim İsmail Coşkun ise Nevşehir halkının içme sütü tüketimi alışkanlığının Türkiye ortalamasına yakın olduğunu ancak dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekti. Coşkun, Nevşehir’de arazi yapısından dolayı yeterli otlak alanı olmamasına rağmen son yıllarda süt hayvancılığının geliştiğini ve buna bağlı olarak süt üretiminin de yıllar içerisinde artış gösterdiğini kaydetti.

Soru-cevap şeklinde son bulan panel sonunda katılımcılara süt ikramında bulunuldu.

“KİMSESİZ ÇOCUKLARA SÜT DAĞITIMI”
Nevşehir Üniversitesi’nde düzenlenen panel sonrası katılımcılar ve öğrenciler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Nevşehir Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünü ziyaret etti.

Yetiştirme Yurdu Müdürü Ecevit Özcan’ın karşıladığı katılımcılar yetiştirme yurdunda kalan kimsesiz çocuklarla bir araya geldi. Ziyaret sonrasında yurtta kalan kimsesiz çocuklara süt ikram edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile