Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, 2015 yılında il genelinde 55 bin dekar alanda yaşlık ve kışlık patates ekiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.
İklim şartları ve toprak yapısı nedeniyle piyasanın en çık tercih edilen patatesin üretiminin gerçekleştirildiği Nevşehir’de dekar başına 4-5 ton rekolte alınabildiğini ifade eden Yılmaz, 2015 yılında il genelinde yaklaşık 250 bin ton patates rekoltesine ulaşıldığını vurguladı.
Yılmaz: “Bir turizm bölgesi olması yanında önemli bir tarım merkezi da olan şehrimiz Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri. Türkiye’nin yıllık patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Nevşehir’den aynı zamanda yurt dışına da patates ihracatı gerçekleştiriliyor. Bölgede ‘erkenci’ ve ‘geççi’ diye adlandırdığımız iki farklı türde patates üretimi yapılmakta. Piyasada ‘ yazlık patates’ diye de adlandırılan erkenci çeşit patates hasadı Temmuz ayı ile Ağustos ayı arasında yapılırken kışlık patates olarak adlandırılan ‘geççi’ çeşidin hasadı ise Eylül ayında başladı ve halen sürmekte. Müdürlüğümüz teknik ekiplerince üretim aşamasından hasad aşamasına kadar üreticilere her türlü konuda destek veriyoruz” dedi.
Üreticilerin halen tarlalarında hasadını sürdürdükleri kışlık patatesin tarlada kilo satış fiyatının 55-60 Kuruş arasında değiştiğini belirten Yılmaz, piyasalardaki arz talep durumuna göre fiyatların farklılık gösterebildiğini kaydetti.
Nevşehir’in patates üretiminin yanında patatesin depolanması konusunda da söz sahibi bir il olduğunu vurgulayan Yılmaz, bölgede tüf kayaların oyulması ile yapılan binin üzerindeki doğal soğuk hava deposunda 1,5 milyon ton patatesin depolanabildiği vurguladı.
Nevşehir'de Yıllık 250 Bin Ton Patates Üretimi Gerçekleşiyor
Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir’de her yıl yaklaşık 250 bin patates üretimi gerçekleştiriliyor. Kışlık patates hasadının devam ettiği bölgede üretilen patatesler doğal yer altı kayadan oyma soğuk hava depolarında saklanıyor.