Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtilerek erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerektiği vurgulandı. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden birinin, yeterli ve dengeli beslenme olduğunu ifade eden yetkililer toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabileceğinin altını çizdi.
Yetkililer ayrıca, yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunun gösterildiğini ifade ederek Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketiminin 18 grama ulaştığını açıkladı.
Bu rakamın DSÖ 'nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok üzerinde olduğu belirtilirken fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olduğu ve yüksek kan basıncının ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörü olduğu açıklandı. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada: “Hastalık yükü çalışmasına ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyette tuz alımının günde 1 gram azaltılması felçlerde yüzde 5’lik, kalp krizlerinde yüzde 3’lük; tuz alımının günde 9 gram azaltılması felçlerde yüzde 34'lük, kalp krizlerinde yüzde 24'lük azalma sağlar.” denildi
Nevşehir İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden Tuz Uyarısı
Uzmanlar Türkiye’de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlerin 3 katına çıkarak kişi başına 18 grama ulaştığını ve bununda yüksek kan basıncına bağlı olarak kalp krizi riskini arttırdığını belirtti.