Nevşehirli Üreticiler İlk Defa Kaolin Kullandı

Nevşehirli Üreticiler İlk Defa Kaolin Kullandı

Nevşehir’de domates üreticileri aşırı sıcak veya soğuğa karşı önlem amacıyla ilk kez kaolin denilen ıslanabilir toz formunda beyaz renkli partikül film tabakasını uyguladı.


Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2011 yılında Özel İdare destekli projelerden yararlanarak sebzecilik ve meyvecilik yapan çiftçilerin bahçelerinde İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından gerekli kontrol ve denetimler yapılmaya devam ediyor. Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Şahin, 2011 yılı İl Özel İdaresi desteği ile; 3 adet plastik örtülü sera, 250 dekar badem,150 dekar kiraz, 250 dekar ceviz, 17 dekar sırık domates ve 10 dekar çilek projesi uygulandığını söyledi.
Şahin, bu projelerin sonuçlarını sahada yerinde görmek, denetlemek ve çiftçilerin tarımsal ürün yetiştirirken karşılaşmış olduğu gübreleme, ilaçlama, hasat ve bitkilerin tabiat şartlarına karşı korunması gibi konularda teknik personelleri tarafından sürekli olarak kontrol edildiğini kaydetti. Son yıllarda bitkisel ürün yetiştirmede üreticilerin en çok karşılaştıkları ve çözüm bulma konusunda zorlandıkları konulardan birisinin de atmosfer olayları dediğimiz ani hava sıcaklıkları değişimi, yüksek sıcaklıklar, düşük sıcaklıklar, yağış rejiminin değişmesi, rüzgâr ve diğer atmosfer olayları olduğunu ifade eden Şahin, bunun bitkiler üzerinde strese yol açtığını, yüksek sıcaklıkta döl tutma ve tohum bağlamasını geciktirdiğini, düşük sıcaklıkta ise bitkinin vegetatif gelişimini yavaşlattığını belirtti.
Atmosfer olaylarına karşı çiftçilerin kendi imkânları doğrultusunda değişik çözümler bulmaya çalıştıklarını anlatan Şahin, "İl Müdürlüğü olarak bizler gelişen teknoloji ve değişik uygulamaları takip ederek çiftçilere önerilerde bulunmaktayız. Bu atmosfer olaylarından bilhassa aşırı hava sıcaklığına bağlı olarak meyvelerde ve sebzelerde güneş yanıklığını önlemek amacıyla Nevşehir de ilk defa Çardak Kasabası çiftçilerinden bodur elma yetiştiricisi İzzet Açıkgöz, Uçhisar Kasabası çiftçilerinden domates üreticisi Cihan Serhat ve Nevşehir Merkez çiftçilerinden Ekrem Özenmiş’ e ait domates bitkisinde (Kaolin) adı verilen ıslanabilir toz formunda beyaz renkli partikül film tabakası uygulandı. Yetiştiricilerimizin ürünlerinde uygulanan kaolin adlı partikül film materyali tamamen doğal bir koruyucu kil minerali olup, meyve ağaçlarından elma ve sebzelerden domates bitkisinin güneşe maruz kalan meyve kısımları başta olmak üzere, yaprak ve dal kısımlarını yıkamak suretiyle bitkinin beyaz örtü ile kaplanması sağlanarak aşırı sıcaktan dolayı strese girmesi önlenmekte ve meyvelerde güneş yanıklığı zararının önüne geçilmektedir. Deneme amacıyla üreticilerimizin bahçesindeki uygulama sonuçları ile kaolin uygulaması yapılmayan diğer bitkilerin durumları İl Müdürlüğümüzce gözlemlenerek gelişmeler hakkında bilgi çiftçilere paylaşılacaktır." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile