New York Times, 'Türkiye'yle Arap ülkelerinin CIA yardımıyla Suriyeli muhaliflere silah desteğini artırdığını' öne sürdü. Gazeteye göre, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün 'gizli bir hava köprüsü' kurdu.
New York Times gazetesi, Türkiye ve Arap ülkelerinin CIA yardımıyla Suriyeli muhaliflere askeri yardımı son aylarda artırdığını, silah sevkıyatı için kurulan 'gizli hava köprüsü'nün büyük ölçüde 'Türkiye hükümetinin denetiminde olduğunu' öne sürdü.
Gazete, Esenboğa Havaalanı'nın bu amaçla kullanıldığını iddia etti. Gazeteye konuşan bir yetkiliye göre, Beyaz Saray sevkiyat konusunda düzenli brifing aldı; eski CIA Başkanı David Petraeus da hava ağının çalışmasında aktif rol oynadı. Haber, hava trafiği verilerine, Amerikalı yetkililere ve Suriyeli muhaliflere dayandırıldı. İddiaya göre, hava köprüsüyle sevkıyat 2012'nin ilk günlerinde başladı. Hava trafiği verilerine göre, ilk uçuşlardan biri 'keşif amacıyla', 3 Ocak 2012'de İstanbul'a yapıldı. Bu tarihte Katar Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-130 uçağı İstanbul'a indi. Gazeteye konuşan yetkililere göre, Türkiye kasımdan sonra uçuşların sıklaşmasına izin verdi.
EN AZ 160 UÇUŞ
Hava trafiği verilerine göre, son aylarda Esenboğa, Türkiye'deki başka havalimanları ve Ürdün havalimanlarına, Ürdün, Suudi Arabistan ile Katar'dan silah taşıyan en az 160 askeri kargo uçağı indi. Akşam Gazetesi'nin NYT'ye dayandırığı habere göre, 26 Nisan- 4 Mayıs arasında, Katar Hava Kuvvetleri'ne ait, Amerikan yapımı olan devasa büyüklükteki bir C-17 kargo uçağı, Esenboğa'ya altı kez indi. 8 Ağustos'a gelindiğinde, Katar'ın El Udeyd Üssü'nden 14 uçuş daha yapılmıştı. İddiaya göre, Katar Hava Kuvvetleri'nin kargo filosu, sonbaharda gün aşırı uçuş yaptı. Kasımda Esenboğa'ya Ürdün Hava Kuvvetleri'ne ait üç C-130 uçağı indi. Suudi Hava Kuvvetleri de, şubat ortasından mart başına dek Esenboğa'ya en az 30 uçuş yaptı. NYT'ye göre, sevkıyattaki artış, muhaliflerin Suriye ordusunu bazı yerlerden püskürtmesiyle eşzamanlıydı.
NYT, Türkiye hükümeti programın büyük kısmını denetliyordu ' ifadesini kullandı. Amerikalı yetkililer, hükümetin malzemeleri taşıyacak kamyonlara alıcı yerleştirdiğini, böylece Suriye içindeki hareketi izlediğini söyledi. Amerikalı yetkililere göre, Suudi Arabistan Hırvatistan'dan CIA yardımıyla aldığı silahları Ürdün uçaklarıyla Ürdün'e gönderdi; bir kısmı güneydeki muhaliflere dağıtıldı, bir kısmı Türkiye'ye gönderildi. Bir yetkili, bu akışı 'silah şelalesi ' diye niteledi.
TÜRKİYE, KATAR VE ÜRDÜN REDDETTİ
Hırvatistan iddiaları yalanlarken, Ürdünlü bir havayolu yetkilisi de 'Bunlar yalan, böyle bir şey duymadık ' dedi. Ankara ise haberle ilgili resmi açıklama yapmaktan kaçınırken, Dışişleri yetkilileri haberin doğru olmadığını savunarak geçmişte ortaya atılan benzer iddiaların yalanlandığını anımsattı. NYT'nin e-posta ile ulaşmaya çalıştığı eski CIA başkanı Petraeus da soruları cevapsız bıraktı.
New York Times'dan çılgın iddia
New York Times, Suriyeli muhaliflere askeri yardımın son aylarda artığını ve silah sevkiyatının Türkiye'nin denetiminde gerçekleştiğini öne sürdü.