Neyzen Tevfik Konak'ta Anıldı

Neyzen Tevfik Konak'ta Anıldı

Tevfik Kolaylı ya da bilinen adıyla Neyzen Tevfik hayatı ve eserleriyle Konak’ta anıldı.

Konak Belediyesi ve İzmir Araştırmaları Derneği (İZARDER ) işbirliğinde Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma gecesinde yazar Yılmaz Karakoyunlu, eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan, eski milletvekili Kemal Anadol ile Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakan Cevher konuşmacı olarak katıldı.

“Yazar, doktor, siyaset adamı ve sanatçı gözüyle Neyzen” adlı söyleşinin yönlendiriciliğini İZARDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Ürük gerçekleştirdi.

1880 yılında Bodrum’da doğan ve 73 yaşında İstanbul’da hayata veda eden Neyzen Tevfik’in yaşamının ele alındığı etkinlik yoğun ilgi gördü. Etkinliği Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ve çok sayıda İzmirli izledi. Salon hınca hınç dolarken konuşmacılar sırayla söz alarak Neyzen Tevfik’in müzik yaşamından hastalığına, siyasete bakışından muhalif duruşuna kadar bilinmeyen pek çok yönlerini anlattı. Yazar Yılmaz Karakoyunlu, nota ve usul bilmeyen Tevfik’in ney üflemedeki yeteneğinin hala bir sır olduğunu dile getirerek, “Neyzen bir nimettir, ilahi takdirin lütufkarlığının eseridir” dedi.

Eğitimci anne ev babanın çocuğu olan Neyzen Tevfik’in İzmir’de sık sık Mevlevihane’de vakit geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Hakan Cevher Neyzen’in burada aldığı eğitimin şiir ve musikisinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Eski bakanlardan Suat Çağlayan da hayatı çalkantılarla geçen Neyzen Tevfik’in iç ve dış çatışmalarının yoğun olduğu bir kişi olduğuna vurgu yaptı. Bu çalkantıların derin kişilik yarılmalarına sebep olduğunu dile getiren Çağlayan, bu nedenle tek hastalığının sara olmayabileceğini savundu. Eski Milletvekili ve yazar Kemal Anadol ise Neyzen’in yaşadığı dönemdeki siyasi duruşu ile ilgili notlar paylaştı. O dönemde iktidarda Abdülhamit’in olduğunu anlatan Anadol, sıkı yasaklara karşın Neyzen Tevfik’in eleştirel duruşundan vazgeçmediğini söyledi.

Neyzen Tevfik’in Atatürk ile nasıl tanıştığını da anlatan Anadol, Atatürk’ün Neyzen Tevfik için “Sende bitmez tükenmez bir ruh var” dediğini ve ona bir ney hediye ettiğini söyledi.

Söyleşiler arasında Cevher-i Musiki Grubu üyelerinden Kaşif Demiröz ney, Mehmet Yalgın kemençe ve Sami Büyüköztekir de tanbur taksiminde bulundular. Gecede Neyzen Tevfik’in köpeği Mernuş için yazdığı Mernuş şiirini Yaşar Ürük seslendirdi. Gecenin sürprizi ise 1930’lu yıllarda kaydedilen Nevzen’in üflediği ney taksiminin taş plaktan dinletilmesi oldu. Etkinliğin sonunda Ürük, konuklara günün hatırası olarak anmalık sundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile