'Nezle Ve Grip Tedavisinde Bilinçsiz Ilaç Kullanmayin'

'Nezle Ve Grip Tedavisinde Bilinçsiz Ilaç Kullanmayin'

Son günlerde ani degisen hava sicakliklarinin nezle, soguk alginligi, bas agrisi, gribal enfeksiyon gibi hastaliklari da beraberinde getirdigini belirten Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Sahin, “Hava sartlarindan kaynaklanan mevsim hastaliklari diyebilecegimiz nezle, grip, soguk alginligi gibi hastaliklar ciddi ve önemsenmesi gereken hastaliklardir. Kisi kendi kendine hastaligin tedavisine karar vermemeli, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmamalidir” dedi.

Son günlerde mevsim sartlarindan kaynakli olarak degisen hava sartlari ve ani isi yükselmeleri nezle, soguk alginligi, bas agrisi, gribal enfeksiyon gibi hastaliklari da beraberinde getiriyor. Medical Park Ordu Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mesut Sahin mevsimsel hastaliklara karsi vatandaslari uyararak her hastaliga uygulanacak tedavinin farkli oldugunu ve vatandaslarin kendi kendilerine tedavi uygulamamalarini, bilinçsiz antibiyotik kullanmamalarini söyledi.

Uzm. Dr. Sahin, “Hava sartlarindan kaynaklanan mevsim hastaliklari diyebilecegimiz nezle, grip, soguk alginligi gibi hastaliklar ciddi ve önemsenmesi gereken hastaliklardir. Kisi kendi kendine hastaligin cinsine ve tedavisine karar vermemeli, hele de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmamalidir” ifadelerini kullandi.

“Mutlaka doktorunuzun verdigi tedaviyi uygulayin”

Herhangi bir doktora basvurmadan kendiliginden kullanilan antibiyotigin, vücut sagligina çok daha fazla zararli oldugunun altini çizen Uzm. Dr. Sahin, “Toplumumuzda antibiyotiklerin kullaniminda ciddi sorunlar oldugunu görüyoruz. Hastalar bize çogu kez kendilerince bir tedavi uygulamis olarak basvuruyor. Bunlarin büyük kisminda da bir doktora danisilmadan bilinçsizce antibiyotik kullanildigina sahit oluyoruz. Antibiyotik dogru kullanildiginda kisiyi iyilestirebilecegi ve sagligina kavusturabilecegi gibi yanlis kullaniminda da insan vücudunda bazi zararlara sebep olabilir” diye konustu.



“Yanlis antibiyotik kullanimi süper enfeksiyona yol açabilir”

Yanlis antibiyotik kullaniminin zararlarindan bahseden Sahin, “Bilinçsiz antibiyotik kullanimi sonucunda antibiyotiklere karsi vücutta direnç olusabilir ve ilacin etkinligi azalabilir. Böbrek ve karaciger fonksiyonlarini olumsuz etkileyebilir, kemik iligi ve bagisiklik sistemini baskilayabilir, mantar ve parazit enfeksiyonlarini artirabilir, hastalarda kanli ishal meydana gelebilir, çocuklarda dis sararmasi görülebilir, çocuklarin büyüme sürecini engelleyebilir, anemi ve astim hastaligini tetikleyebilir. Süper enfeksiyon olusabilir ve hastalik daha da derinlesebilir. Örnegin, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra zatürre, sinüzit veya orta kulak iltihabi gibi hastaliklar gelisebilir. Bu gibi olumsuzluklar ile karsilasmamak için vatandaslarimiz hastaliklarin tedavisinde kendi kendilerine antibiyotik kullanmamali ve mutlaka konusunda uzman bir doktora basvurmayi ihmal etmemelidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile