Niğde Belediye Başkanı Akdoğan‘dan 2. Yıl Değerlendirmesi

Niğde Belediye Başkanı Akdoğan‘dan 2. Yıl Değerlendirmesi

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, göreve geldikleri günden bu yana Niğde‘nin ve Niğdelilerin rahatı için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Merkezi‘nde yapılan değerlendirme toplantısına Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, AK Parti Niğde İl Başkanı Muzaffer Şahiner ile belediye çalışanları ve davetliler katıldı. Belediye hizmetlerini içeren tanıtım filminin yayınlanmasıyla başlayan değerlendirme toplantısında konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, göreve gelirken 18 milyon liralık bütçe ile devraldıkları Niğde Belediyesi‘ni bugün 43 milyon lira bütçeye çıkardıklarını belirterek, "Hem belediye bütçesini iki katına çıkardık, hem de belediye borçlarının büyük bir bölümünü ödedik. Geçmişte yapılanlarla bugün yapılanlar mukayese edildiği zaman Niğde Belediyesi‘nin nereden nereye geldiğini hep beraber görüyoruz. İki yıl önce belediyenin 18 milyon TL‘lik bütçesine karşın 58 milyon 500 bin TL borcu vardı. Bugün bütçemiz 43 milyon liraya borcumuz 42 milyon 400 bin TL‘ye düştü, yani 2 yılda 16 milyon TL borç ödedik” dedi. Geçmiş yönetimlerin 10 yılda 11 milyon 143 bin metrekarelik toplam 576 adet arsa sattığına dikkat çeken Akdoğan, “Biz ise iki yılda toplamda 6 bin metrekare olan üç adet arsa sattık. Yine biz göreve geldikten sonra Niğde Belediyesi olarak yaptığımız projelerimize 2 yılda 20 milyon lira para harcamışız. Melek girmez olarak bilinen yerdeki 14 adet eğlence merkezini taşıyoruz. Yaklaşık maliyeti 1 milyon 900 bin TL olan yeni bir itfaiye binası yapıyoruz. Yeni bir itfaiye binası derken bugüne kadar bir itfaiye binamızın olmadığını da belirtmek istiyorum. Yangınlara anında müdahale etmek zorunda olan itfaiye araçlarımız ne yazık ki, bugüne kadar kış aylarında donmasın diye boş durdurulurdu. Neden? Gireceği bir hangar olmadığından. Niğde de daha önce hiçbir tane kapalı pazarımız yoktu. Niğde Belediyesi olarak kapalı pazar oluşturduk. Hemşehrilerimize hizmet vermek üzere yazın sıcağından kışın da soğuğundan korumak üzere Dere Mahallesinde İnönü Mahallesine özellikle hitap edecek bir kapalı pazar yerinin yapımını tamamladık ve hizmete açtık” dedi.

HALKIMIZ SAĞLIKLI SUYA KAVUŞTU

Asbestli boruların iptali ve sağlıklı su hatlarının yapım çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Akdoğan, “Niğde insanının sağlıklı bir içme suyuna kavuşması gerekiyor. Bu bakımdan 50-60 senelik hem asbestli içme su borularını, hem de pik içme suyu borularının tamamını değiştirmek için yola koyulduk. Sadece ihale bedeli ile yaptırdığımız proje 1 milyon 500 bin TL ama kendi iş gücümüzle yaptırdığımız işlerin toplamı 2 milyon 500 bin TL‘yi aşıyor. Atık su arıtma tesisi de önemli bir proje. Çünkü bu artıma tesisinin proje bedelinin tamamı olan 700 bin euroyu Hollanda hükümetinden hibe olarak aldık. Türkiye‘de bu proje sadece Niğde‘de uygulanıyor ve projenin tamamı Hollanda hükümeti tarafından finans ediliyor. Niğde‘nin en metruk, en bakımsız mahalleleri Efendibey ve Şehitler Mahallesi‘ydi. Birçok sokağına itfaiyenin, ambulansın giremeyeceği kadar dardı. Arsaların birbirine girmiş olmasından ve arsa sahiplerinin birbiriyle anlaşma, müteahhitlerin de arsa sahipleriyle anlaşma olanağı olmadığı için bu mahallelerimiz çok kötü bir duruma gelmişti. Burayı biz yasaların bize verdiği yetkiye dayanarak kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettik. 120 hektarlık alanın yüzde 20‘si mülkiyet olarak Niğde Belediyesi‘ne ait. Diğer yerler de şahıslara ait. Alanımız İmam Hatip meydanından başlıyor ve Niğde Evlerine kadar devam ediyor. Neden bunu yapıyoruz? Sebebi Niğde‘nin dar bir alana sıkışmış olması. Bir tarafta sit alanı olan Kayaardı bağları ve Tepe bağlarının korunması gerekiyor, diğer tarafta Amas bağları ile yeşilin muhafaza edilmesi gerekiyor. O zaman yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç var. İşte kentsel dönüşümün yapılacağı alan kıraç bir bölge, ağaçların ve bitkilerin olmadığı ve arsa maliyetinin de çok ucuz olduğu bir bölge. Bu proje ile hem 6 bin yeni konut üretiyoruz, hem insanlarımızın yaşam şartlarını yükseltiyoruz. Bu bölge Niğde‘nin 4‘de 1‘i demek. Türkiye için örnek olacak. 120 hektar alanda Türkiye‘de kentsel dönüşüm projesi uygulanmış hiçbir il yok şu anda. İlk Niğde oluyor. Projenin tarihi başlangıcı ile bitişi 3 sene olacak” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından AK Parti Teşkilatı adına İl Başkanı Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan‘a plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile