Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; ''Niğdemiz'de Tarım Çok Önemli''

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; ''Niğdemiz'de Tarım Çok Önemli''

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Turizmden ve sanayiden nasibini almış illerle nasibini alamayan illerin bir farklılığının olması gerekir diye düşünüyorum.

Bu noktada Niğde tarımda çok teşvik edilmeli çok destek verilmeli çok hibe verilmeli” dedi.

Nevşehir Havaalanından Niğde'ye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’i İl sınırında Niğde protokolü karşıladı.

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kızılca beldesinde yaptırılan Tarım ve Hayvancılık Tesisi'nin açılışına katılan Bakan Eker, Hayvancılık sektörüne yapılan yatırımların gurur verici olduğunu belirtti.

Tesisin açılışının ardından Bor İlçesi Bahçeli Kasabasında yapılan düve dağıtım törenine geçildi. Bahçeli Kasabasında yapılan düve dağıtım törenine konuşan Bahçeli Belediye Başkanı Zafer Tokgöz katkılarından dolayı Bakan Mehmet Mehdi Eker’e teşekkür etti.

Bahçeli Kasabasında düzenlenen programda konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Niğde’miz bölgemizde en az yağış alan illerden bir tanesi, yani 400 miligramın altında yağış oluyorsa bir bölgede orası kurak demek. Niğde’miz yaklaşık 330 miligram yağış alan illerden bir tanesi ve Türkiye ortalamasının altında yağış alan bir il. Bu bakımdan hakikaten Niğde olarak zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Niğde’mizi, bölgemizdeki illerle mukayese ettiğimiz zaman, Nevşehir’e baktığımız zaman turizmden büyük bir pay alıyor, yaklaşık yılda 2,5 milyon turist Nevşehir’i ziyaret ediyor. Yine Aksaray’a bakıyoruz sanayileşmede hızla ilerliyor. Niğde’mizde şu mukayeseyi de yapmakta yarar var, Türkiye’de nüfusun yüzde 60’ı şehirlerde yüzde 40’ı köylerde yaşarken Niğde’mizde nüfusun yüzde 60’ı köylerde yüzde 40’ı şehirde yaşıyor yani Türkiye geneline göre ters bir orantı var. Bu bakımdan Niğde’mizde tarım çok önemli. Köklü sanayi kuruluşlarımız yok, turizmden pay da alamıyoruz maalesef, sadece tarım girdileriyle Niğde’miz ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye’de Sanayi Bakanlığı teşvik kapsamı çerçevesinde illeri kategorilere ayırıyordu. Niğde bu noktada 5. sırada olan bir il. Turizmden ve sanayiden nasibini almış illerle nasibini alamayan illerin bir farklılığının olması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Niğde tarımının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Bu noktada Niğde tarımda çok teşvik edilmeli çok destek verilmeli çok hibe verilmeli. Nevşehir’e geldiğimiz zaman biraz önce belirttiğim gibi 2,5 milyon turisti var 25 bin yatak kapasiteli otelleri var ve turizmden ciddi bir gelir elde ediyor. Bu noktada Niğde tarım noktasında daha fazla teşvik edilmeli, desteklenmeli diye düşünüyorum. Bunu yaptığımız zaman Niğde’de tarımı ayakta tutarız. Çevre illerde Adana, İçel’e indiğimiz zaman tarımda yılda iki kez üç kez verim alınabiliniyor. Ama Niğde’de yıl oluyor bir kez verim bile alamıyoruz. Bazen patatesimiz tarlada hava şartlarından dolayı donuyor, bunları da göz önünde bulundurursak Niğde’mizin tarım noktasında özellikle daha fazla desteklenmesini istiyorum. Tarım Bakanımıza ilimize teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. İlimize atanan Tarım İl Müdürü çalışkan gayretli bir arkadaşımız. Bu atamayı gerçekleştiren Tarım Bakanımıza, onun yardımcılarına ve ekibine Niğde Milletvekillerimize, Niğdeliler adına, tarımda intikal eden nüfusumuz adına ve şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Kızılca ve Bahçeli Kasabalarında katıldığı programların ardından Niğde Valiliğini, Niğde Belediye Başkanlığını ve AK Parti İl Niğde Belediye Başkanlığı ziyaretinde Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bakan Eker’e Niğde ve Belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Başkan Akdoğan; “Niğde 119 bin merkez nüfusu olan 340 bin de il nüfusu olan bir şehir. Genelde tarıma dayalı bir ekonomisi var. Köklü sanayi kuruluşlarımız yok, turizm gelirimiz yok tarım gelirimiz var. Niğde’de patates, elma, nohut, fasulye, lahana, kiraz, buğday gibi bir takım tarım ürünleri yetiştiriliyor. Niğde Belediyesi olarak 119 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Göreve geldiğimizde Niğde Belediyesinin 20 milyon civarında gerçekleşen bütçesi vardı bunu biz 2012 yılı rakamlarıyla 67 milyon olarak gerçekleştirdik. Tabiri caizse Niğde’nin çehresini, vizyonunu, misyonunu değiştirdik, değiştirmeye de devam ediyoruz. Niğde hizmete ihtiyacı olan bir il. Son 20 yıldır ihmal edilmiş, problemleri hep halının altına süpürülmüş bir il. Bunları biz halının altından çıkartıp tek tek çözüyoruz, çözmeye de devam edeceğiz. Belediyemiz iyi yolda, halkımıza hizmet noktasında her gün değişik alanlarda değişik çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da Özel Kalem Dergisi tarafından Türkiye geneli düzenlenen Yerel Yönetim Ödülleri kapsamında Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan e-belediyecilik dalında ödül aldı.

Belediye çalışmaları hakkında Bakan Eker’e bilgi veren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “İstanbul’a da gidiş sebeplerimizden bir tanesi de Özel Kalem Dergisinin ödül programı vardı. Belediyemiz, ulusal dergilerin yapmış olduğu programlarda ödül alan, bu noktada kendini hissettiren bir Belediye olma yolunda hızla devam ediyor” dedi.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın çalışmalarını takdirle karşıladığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker; “Niğde ilinde programlara katıldık. Valiliğimizi ve ardından da Belediyemizi ziyaret ettik. Belediye Başkanımız çalışmalarından bahsetti. Hizmetleri için kendisini tebrik ediyoruz. Sebebi ziyaretimiz bir nezaket ziyareti. Açılışlarımızda da Belediye Başkanımız bizimle birlikte oldu” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile