Nigde'de AB ERA-NET Projesi Ile Döngüsel Ekonomide Tarimsal Üretim Arastiriliyor

Nigde'de AB ERA-NET Projesi Ile Döngüsel Ekonomide Tarimsal Üretim Arastiriliyor

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesinin de proje paydasi oldugu AB ERA-NET projesi ile farkli bitki besin maddelerinin tarimsal üretimde kullanilabilirligi ve bu üretimden elde edilen ürünlerin hayvan beslenmesinde degerlendirilebilirligi arastiriliyor.

Disaridan minimum girdi ile hayvansal atiklarla bitkiyi beslemek, bitkisel ürünlerle ise hayvani besleyerek üretim yapmayi hedefleyen AB ERA-NET projesinde tarim tekniklerinin biyoçesitlilige etkisi de arastiriliyor.

TÜBITAK tarafindan desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Sahenk Tarim Bilimleri ve Teknolojileri Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe sunlari kaydetti:

"Döngüsel ekonomide tarimsal üretim baslikli bir projenin ayagini yürütmekteyiz. Bu proje kapsaminda hem yöresel hem de ülke genelindeki farkli bitki besin maddelerinin tarimsal üretimde kullanilabilirligini, bu üretimden elde edilen ürünlerin de hayvan beslenmesinde kullanilabilirligini arastirmaktayiz. Bu baglamda hem kalite hem de verim açisindan bitkisel üretimi karsilastirmaktayiz. Ayni zamanda tarimsal üretimdeki diger ilaç ve gübre gibi inorganik girdileri daha da düsük düzeyde tutmayi amaçlamaktayiz. Son yillardaki iklimsel degisimle beraber Avrupa Birliginin Yesil Mutabakat çerçevesinde biyoçesitlilige verdigi önem ve bunu artirmaya yönelik çalismalar projemizin ayagini olusturmakta. Proje çiktilari Nigde ve TR71 bölgesi ve ülkemiz tarimi açisindan toprak besin elementlerinin düzenlenmesi ve toprakta su tutma kapasitesinin artirilmasi açisindan önemli. Dairesel üretim dedigimiz bitkisel ve hayvansal üretimin birbirini destekler olmalidir. Elde ettigimiz sonuçlarda son derece ümitvar olarak görülmekte. Özellikle biyokömür uygulamasinin yaptigimiz alanlarda hem verimde hem hastalik zararli ve yabanci ot sayisinda azalma görmekteyiz. Ayni zamanda da çevre ekolojisi açisindan önem arz eden faydalilar dedigimiz böcekler ve tozlayicilar açisindan pozitif etkisini gözlemledik."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile