Niğde'de Dere Yatağında Köpük Oluşması

Bor ilçesinde dere yatağında oluşan, suyun aktığı kanalların ızgaralarından sokaklara taşan köpüğün, Akkaya Barajı dip savağından çıkan suyun oksijenle teması sonucu oluştuğu bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, 6 Şuba'ta Bor ilçe merkezinden geçen dere yatağında biriken ve suyun geçtiği kanalların ızgaralarından sokaklara taşan köpüğün nedeninin belirlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından üç uzman teknik personel tarafından arazi çalışmaları yapıldığı ifade edildi.

Çalışma sonucu köpüğün Akkaya Barajı dip savağından çıkan suyun oksijenle teması sonucu oluştuğunun belirlendiği kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

'Baraj yüzeyinin buz tutmuş olduğu ve rezervuardaki suyun, hava ile temasının büyük ölçüde kesildiği, oksijen yönünden zayıf, organik kirlilik açısından zengin ve düşük biyolojik aktiviteye sahip suyun bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, hava sıcaklığının artması sonucunda ani kar erimelerinden kaynaklı taşkın riskinin önlenmesi amacıyla, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğünce tedbir amaçlı olarak baraj dip savağının açıldığı ve baraj suyunun kontrollü ve hızlı bir şekilde tahliye edildiği görülmüştür. Tahliye işlemi nedeniyle baraj dip savağından çıkan suyun oksijenle teması neticesinde köpüklenme meydana geldiği anlaşılmıştır. Köpük oluşumu açık sulama kanallarıyla Bor ilçesine ulaşana dek, cazibeli akış ile oksijenlenmeye ve fakir biyolojik aktivite nedeniyle köpüklenmeye devam etmiştir. İlçe merkezindeki kanalların özellikle debisi yüksek kısımlarında bu durum suda aşırı köpüklenmeye neden olmuştur. Köpük sorununun çözümü için baraj dip savağının kapatılması hususu DSİ Bölge Müdürlüğüne bildirilmiş ve DSİ yetkililerince dip savak kapakları kontrollü olarak kapatılmıştır.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile