Nigde'de 'Tarla Günü' Etkinliginde Kurakliga Dayanikli Yerli Hububat Çesitleri Tanitildi

Nigde'de düzenlenen "tarla günü" etkinliginde, Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsünce gelistirilen kurakliga dayanikli 7 bugday, arpa ve yulaf çesidinin tanitimi yapildi.

Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Patates Arastirma Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, iklim degisikligine bagli kurakligin özellikle bu yil ülkeyi siddetli sekilde etkiledigini söyledi.

Kurakliktan dolayi bazi yerlere biçerlerin giremedigine isaret eden Özdemir, "Yer alti ve yer üstü sulariyla ilgili problemler var. Kurakliga veya iklim degisikligine hazir olmamiz lazim ki bu islerden daha az etkilenelim. Bakanligimiz 'kurakliga dayanikli çesitler gelistirin' dedi ve yaklasik 10 yildir 10 binlerce materyali sizler için tarayarak kuraga dayanikli çesitleri bulduk, gelistirdik, tescil ettirdik ve huzurlariniza sunuyoruz." dedi.

Özdemir, Nigde'ye bu yil yaklasik 190 milimetre yagis düstügünü belirterek, 300 milimetrenin alti yagis alan alanlarda tarimsal üretim yapabilmenin güçlügüne dikkati çekti.

190 milimetre yagisla yetisen ürünün rüstünü ispatlamis oldugunu söyleyen Özdemir, sunlari kaydetti:

"Normalde kurakliga dayaniklilik, verimi asagiya çeken veya stabil kilan bir gendir. Kurakliga dayaniklilik çok genle kontrol edilir. Bizim istedigimiz öyle bir bugday olmali ki kurakliga dayanikli olsun ancak mevsim yagisli geçerse de verimini artirma potansiyeli olsun. Burada ekili bugdaylarin bazilarinda kuruda 300 kilogram verim aldik, çok yagmur yagdiginda 900 kilogram verim aldik. Bu ürünlerde öyle bir potansiyel var ki yagisli geçen mevsimlerde verimini iki, üç katina kadar artirabiliyor, arti kalite. Sanayici, uncu, kaliteyi çok önemsiyor, kaliteye göre bugdayinizin fiyati yükseliyor. Mesela 'Taner' bugdayimiz, Türkiye'de yetistirilmis en kaliteli bugday çesidi. Enerji degeri, un olma kabiliyeti, proteinin kalitesi 271."

Özdemir, verdikleri desteklerden dolayi Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Patates Arastirma Enstitüsüne tesekkür etti.

Il Tarim ve Orman Müdürü Asim Bas da gelistirilen çesitlerin yerli olmasinin önemine isaret ederek, "Çünkü kontrolü kendinizde oluyor. Baskasinin ürettigine mahkumsaniz, onlarin üretin dedigi kadar veya su sekilde dedigi kadar üretim metodu benimseyebiliyoruz. Hububat üretimi ilimizde önemli, Iç Anadolu'nun en önemli üretim kalemlerinden birisi. Türkiye olarak dünyada un ihracatinda birinci siradayiz. Katma degerli ürün haline getirme noktasinda da ciddi mesafe aldik." diye konustu.

Konusmalarin ardindan bugday çesitleri "Bozkir", "Taner", "Sehzade", "Türköz", arpa çesidi "Ayranci", tritikale çesidi "Özer" ve yulaf çesidi "Dirilis"e iliskin detayli bilgi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile