53. Bölge Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, 2012 yılında Türk Eczacılar Birliği ve Niğde Eczacı odası olarak antibiyotik kullanılmamasına karşı olduklarını açıkladıklarını ve Eczacılar olarak bu uygulamaya destek verdiklerini söyledi.
Başkan Öztürk, vatandaşların rahatsızlığı varsa doktora müracaat etmeleri gerektiğini belirterek, komşulardan alınan ilaçları kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi, “18 Kasım Dünyada antibiyotik kullanımı ile ilgili bilinçlendirme günü olarak seçildi. Bundan dolayı bu antibiyotik farkındalığını toplumun gözü önüne getirilmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bizde Eczacılar olarak Sağlık Müdürlüğü ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Biz antibiyotiğin reçetesiz satılmasına kesinlikle karşıyız ancak, Türkiye’de ki en büyük ilaç alıcısı SGK olduğunu düşünürsek yaklaşık yüzde 95’ini SGK’nın aldığını düşünürsek Türkiye’de satılan antibiyotiklerin minimum yüzde 95’ini doktor kontrolünde satılıyor demektir. Geriye kalan yüzde 5’lik oran hastanın doktora ulaşamadığı veya gece nöbette olduğu sırada eczaneye rica ettiği zamanlarda eczane bu tür ilaçları verdiği oluyor. Biz Niğde Eczacıları olarak vermek istemiyoruz ancak bunun sorumlusu da Eczacılar değil. Çünkü Eczacılarımız bu işe en az dahili olan kesimdir, çünkü her şeyi reçeteyle satıyoruz biz. Onun için bu konunun özellikle doktorlarımızın hassasiyetiyle çözüleceğini düşünüyoruz” dedi.
Bazı sorunları dile getiren Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “Muayene ücreti yüzünden hastanın reçetesine yazılıp ta parasıyla almak istediği zaman eczacı bunu verecek midir?, vermeyecek midir? Birde böyle problemler var. Hastanın doktora ulaşamadığı yer veya aynı ilacın devamını kullanması gerektiğinde ne yapılması gerekir. Antibiyotiği biz 2012 yılında Türk Eczacılar Birliği ve Niğde Eczacı odası antibiyotiği kullanmaya karşı olarak ilan etmiştir zaten, bundan 3-4 sene önce. Bunun için Türkiye’de yeni formüllerin geliştirilmesi ve yeni antibiyotiğin bulunup insanların hizmetine sunulması için 3 milyar dolar gerekiyor. Şimdi bu kadar maliyetli artı neticesinin alınmasının yıllar süreceği bir ilaç mantıklı olmamaktadır. Özellikle Avrupa ve Amerika’da ciddi direnç kazandığı bilinmektedir. Bunun için artık antibiyotikler tesir etmeyecek duruma gelmiştir. Penisilin 1930’lardan beri kullanılmaktaydı. Etki alanı yüzde 45 spekturamı vardı. Bugün ki şartlarda penisilin yüzde 1’lere düşmüştür. Daha dar bir alanda tesiri olmaktadır. Zaten antibiyotik hem bu şekilde kullanılmamalıydı hem de biz eczacı olarak çok dikkat ediyoruz buna en çok doktorların hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Komşumun şu hastalığına bu ilaç iyi gelmiş gibi bir mantık yok. Vatandaşlarımızın rahatsızlığı varsa doktorlarımıza müracaat etsinler zaten gereğini doktorlarımız yapar” diye konuştu.
Niğde Eczacı Odası Başkanı Öztürk'ten Akıllı İlaç Kullanımı Açıklaması Açıklaması
53. Bölge Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, akıllı ilaç kullanımı kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulundu.