Nigde Patates Arastirma Enstitüsünde GPT Ekimine Baslandi

Nigde Patates Arastirma Enstitüsünde GPT Ekimine Baslandi

Nigde Patates Arastirma Enstitüsü Müdürlügü bünyesinde sanayilik, yemeklik ve hastaliklara dayanikli, yerli ve milli çesitlerin gelistirilmesi için Gerçek Patates Tohumu (GPT) ekimleri basladi.

Her yil yaklasik 20 bin adet saksiya ekilen tohumlar, enstitü çalisanlari tarafindan özenle ekildi. 1938 yilinda Elma Fidanligi olarak kurulan enstitü, 1987 yilinda Patates Üretme Istasyonu, 1996 yilinda da simdiki ismini alarak Patates Arastirma Enstitüsü Müdürlügü olarak degisti. Uzun yillardir patates üzerine ARGE çalismalari yürüten enstitü, islah çalismalariyla ülke tarimina 10 adet yerli ve milli patates çesidini kazandirdi. 2005 yilindan bu yana elde edilen; Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çagli, Leventbey, Muratbey, Nigsah ve Saruhan isimli yerli milli patates tohumlarinin satis haklari da devredildi.

Özel sektör temsilcileri yerli ve milli patates çesitlerini üreticilere sunmaya baslarken 2024 yili itibariyle de ilk kez sanayilik patates çesidinin tescillenmesi için bir tohum çesidine daha basvuru yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile