Niğde Pazartesi pazarı alanında 2’si düzenlenecek fuar için toplantı düzenlendi.
Grand otelde düzenlenen toplantıya Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenarş, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, daire müdürleri ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen Niğde Tarım Fuarı bu yıl ikincisi 5-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Niğde ve çevre illerden yoğun katılım olması beklenilen Tarım fuarında ayrıca Ekmek israfını önlemek için bayat ekmek ve tatlı yarışması da düzenlenecek.
Toplantıda konuşan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Fuarla fikir alış verişinde bulunmak için toplantı düzenlediklerini söyledi.
Başkan Kenar konuşmasında şunları söyledi; “Bugün burada Niğde tarım fuarının değerlendirme toplantısı olarak sizleri buraya davet ettik inşallah 5 Kasım, 8 Kasım arası fuarımızı gerçekleştireceğiz. Bizim amacımız burada sizlerin önerilerini birlikte neler yapabiliriz fuarımızın geçen olduğu gibi bu yılda nasıl bir başarılı şekilde yukarıya taşırız onları değerlendirelim dedik ve bu konuda Sayın Valimizi bilgilendirelim dedik. Burada Niğde tarım fuarı olarak geçtiğimiz yıl civar illerde ve tarım fuarlarında çok başarılı geçtiğini ve çok ziyaretçi getirdiklerini söylediler. Bu yıl da kendilerini daha çok ziyaretçi getireceklerini ifade ettiler” dedi.
350 firmanın ve 40 ilden gelecek ziyaretçilerin olacağını söyleyen Fuar Organizatörü Fevzi Atasağun ise konuşmasında şunları söyledi, “5 Kasım, 8 Kasım arası fuarımıza 350 firma katılıyor. Geçen seneki fuarımıza 250 firma iştirak etmişti ve 30’a yakın illerden de fuarımıza ziyaretçi gelmişti. Bu seneki katılımcı firmaların fuarımıza yüzde 70’i Niğde dışından, 35-40 yakın ilden de fuarımıza ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Bizim bu yıl fuarı bu tarihler arası yapmamızın nedeni de bizim tarım fuarcı olarak en sevdiğimiz alanı ise yağmurun yağması havanın biraz soğuk olması. Çünkü tarlada çiftçi olduğu zaman fuara gelmez, ama hava yağışlı biraz soğuk olduğu zaman eli boş olduğu zaman fuara ziyaretçi olarak gelir. İnşallah bu yıl ki fuarımızda güzel geçeceğine ben inanıyorum” dedi.
Toplantıda Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu da bir konuşma yaptı. Katırcıoğlu, “Geçen yıl birincisini düzenlediğimiz tarım fuarının bu yıl ikincisini düzenleyeceğiz. İl nüfusunun yaklaşık yarısının faaliyet konusu tarım olması nedeni ile bu fuar bizim için oldukça önemlidir. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik tarımsal faaliyetlerini kamuoyuna tanıtma konusunda oldukça başarılı oldu. Fuara katılamamaktan dolayı pişman olan firma sahipleri bizlerle gelip görüştüler. Geçen yıl Niğde kökenli firmaların toplam katılımı yüzde 30’unu oluşturmaktaydı. Bu yıl bu sayının artması bizleri oldukça sevindirmiştir. Fuar tanıtımı oldukça geniş tarım, hayvancılık, tavukçuluk, sera, gıda, tohum, süt endüstrisi, patates ve elmacılık alanları fuar dahilinde ele alınmakta ve bu iki fuarı 3 başlık altında ele almak mümkündür. Birincisi bölgenin tarımsal ürünlerini tanıtmak ve ülke tarımında ki yerine dikkat çekmek. İkincisi üreticiler arasında alım satım ve bilgi konusunda sinerji yaratmak Üçüncüsü ise tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni gelişmelerin üreticilere tanıtımını sağlamaktır” dedi.
Niğde’nin tarımsal sanayi şehri olduğunun altını çizen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen ise il ekonomisinin yüzde 50’sinin tarımsal alandan geldiğini ifade etti.
Müdür Türkmen, “Her yıl değişmekte olan Niğde de 600 bin ton ile 800 bin ton arası patates üretiliyor. Ne tekim bu senede tarla yapmış olduğumuz tespitlerde de 710 bin ton patates üretildi şu anda satılıyor veya depolara kaldırıldı. Niğde de 415 bin ton elma üretiliyor, 10 bin ton kiraz üretiliyor, 25 bin ton üzüm üretiliyor, şu an bin ton çilek üretiliyor bu son zamanlar da hız kazandı. 25bin ton kavun ve karpuz üretiliyor, 45 bin ton domates üretiliyor, 17 bin ton kuru fasulye üretiliyor, 5 bin ton tohum üretiliyor. Bir yıl içerisinde yaklaşık 60 milyon lira ile 65 milyon lira arasında bakanlık tarafından hibe destekleniyor. Bu desteklemeye il özel idaremiz ve kop desteklemesi hariç” şeklinde konuştu.
Toplantıda son olarak Niğde Valisi Necmeddin Kılıç konuşma yaptı. Kılıç Niğde’nin hayvansal sanayisinde et işleme, süt işleme sanayisinin olmadığı için ürünlerin Aksaray’a gittiğini ve bu konuya Niğde’nin ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.
Kılıç, “Niğde’nin tamamını düşünecek olduğumuz zaman Niğde’nin toplam arazisinin 780 bin hektar, bunun 250 bin hektarı mera, 200 bini de tapulu alana giren alan. Yani toplam arazinin yüzde 40’na hiç dokunmuyoruz. Sulanabilir ve kuru tarım arazisinin haricinde ki araziler boş yatıyor. Dolayısıyla buralara istifade etmemiz lazım yani özellikle küçükbaş hayvancılık geliştirebilecek tedbirlerin özel idare, tarım, ziraat odası ve birlikleri ile düşünmemiz uygulamamız lazım bu noktadaki kop desteklerinin ve tarım desteklerinden istifade etmemiz lazım. Sorunları çöze bilmek için ortak irade lazım. Tarımsal sanayi de de iyi olmamız gerekiyor. Tarımdan elde ettiğimiz ürünleri işleyecek tesis noktasında iyiyiz ama çok daha iyi olabiliriz. Mesela patates üretilen bir ilde patates un fabrikası yok maalesef. Bir cips fabrikası da yok maalesef olmalı diye düşünüyorum. Bunu ya özel sektör yapmalı veya eğer irade oluşursa özel idare, ticaret odası ile birlikte bizim öncülüğümüzde halka açarak yapmak durumundayız ki bu tarımı tarımsal sanayiyi de beraberinde sürüklesin. Yine hayvancılığında beraberinde sürükleyecek hayvansal sanayi et işleme tesisleri gibi peynir fabrikalarına da biraz daha ağırlık vermemiz gerekiyor. Niğde’nin sütünü Niğde’de işleyecek sanayimiz yok Aksaray’a gidiyor” dedi.
Kılıç, “Bu tarım fuarı çok çeşitli açılardan ilimizin perspektifine ve yakın geleceğine olumlu tesir edecek öğeler taşıyor. Geçen yıl çok verimli oldu hayırlı oldu. Ben doğrusu bu kadarını başarılı olacağını düşünmüyordum. Kıymetli tarım müdürümüz çok ısrar ettiler başaracağız dediler gerçekten başardı teşekkür ediyorum kendisine. Bu senede başarılı olacağını düşünüyorum. Şu birlikteliğimizin daim kalacağı devamı ile çok daha önemli işlere adım atacağımızı sanıyorum” şeklinde konuştu.
Niğde Tarım Fuarına Sayılı Günler Kaldı
Niğde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Fidancılık, Seracılık, Tohumculuk, Patatescilik, Arıcılık, Meyvecilik ve gıda fuarı 05-08 kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.