Niğde Üniversitesinden Ar-ge Ve Yenilikçi Destek Semineri

Niğde Üniversitesinden Ar-ge Ve Yenilikçi Destek Semineri

Niğde Üniversitesi, sanayici ve üniversitelerin ortak çalışması amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde AR-GE ve yenilikçi destek programları konulu seminer düzenlendi.

Niğde Üniversitesi Kampüs alanında bulunan Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yapılan seminere rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, GESİAD temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü AR-GE uzmanları Recep Uzungil ve Sinan Kabaloğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı seminerde üniversite-sanayi işbirliği ele alındı. AR-GE uzmanı Sinan Kabaloğlu, AR-GE desteklerini üniversite ve iş camiasına sağlıklı olarak tanıtmayı hedeflediklerini belirterek, "Özellikle üniversite ve sanayi ile ilişkili olan San-Tez programımız var. Burada da amacımız üniversitedeki yapılan tezlerin endüstriye yönelik olarak yapılması ve bu yönde şirketlerimizi araştırma ve geliştirme alanındaki rekabet gücünün artırmaktır" dedi.
Üniversite-sanayi-kamu işbirliğini kurumsallaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Kabaloğlu, "Katma değeri yüksek, teknoloji tabanlı ürün ve üretim yöntemleri geliştirilmesi desteklenerek ülkemizin dünya pazarında rekabet gücünün yükseltilmesine yardımcı olmak, KOBİ'lerin teknoloji ve AR-GE kültürü edinmelerini sağlamak, özellikle sanayimizin yüzde 98'ini oluşturan ve halen geleneksel üretim yöntemi ile çalışmaya devam eden KOBİ'lerimizi teknolojik ürün ve üretim yöntemlerini kullanmaya cesaretlendirmek istiyoruz. Bu işletmelerin kendi öz varlıklarıyla gerçekleştiremeyecekleri AR-GE, teknoloji ve inovasyona yönelik çalışmaların hem üniversite hem de devlet desteği ile gerçekleştirilmesini sağlamalıyız. Üniversitede yapılan akademik bilginin ticarileşmesini sağlamak,
akademisyenler ve üniversite mezunu gençler arasında şirketleşme kültürünü yaygınlaştırarak yenilikçi yeni şirketler doğmasına öncülük edecektir. Üniversitelerde doktora veya yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilerimizin tez konularının KOBİ'ler tarafından talep edilen, imalat sanayine yönelik yeni teknolojilere dayalı ürün, üretim yöntemi ve AR-GE tabanlı ihtiyaçlara yönelik olarak belirlenmesini sağlamalıyız. Dolayısıyla projelerde hem daha fazla sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi desteklenecek ve nitelikli eleman sayısının artırılmasına yardımcı olacak hem de bu projelerde çalışan tez öğrencilerinin ileride bu firmalarda AR-GE personeli olarak istihdam edilmesinin önünü açılacaktır" diye konuştu.
Desteklenmesine karar verilen San-Tez projelerine bakanlık tarafından uygulanan en yüksek destek oranının yüzde 75 olduğunu vurgulayan Sinan Kabaloğlu, toplam proje bedelinin yüzde 25'inin ise kuruluşlar tarafından nakdi olarak karşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile