Nihat Zeybekçi: O balonu da patlatırız

Nihat Zeybekçi: O balonu da patlatırız

Bakan Zeybekci "Türkiye'de aşırı değerli TL ile faizleri yukarıda tutarak kolaycılıkla yola devam etmek sürdürülebilir değil" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de aşırı değerli TL ile faizleri yukarıda tutarak, TL'ye olan talebi yukarı çekerek, yurtdışından gelen parayla, ithalata dayalı, kolaycılıkla yola devam etmek sürdürülebilir değildir. Onun için 4-5 yılda bir balonumuz olur. O balonu da patlatırız. Sebebi şu olur, bu olur. Anayasa kitabı olur, babayasa kitabı olur, başka bir şey olur. Ama o balon her seferinde patlamak için bahane arar" dedi.

Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 34. Olağan Genel Kurul toplantısında konuştu. Zeybekci, konuşmasında teşvik bölgelerine dikkat çekerek, "İstediğimiz teşvik 6. Bölge'de, bir türlü tam anlamıyla başarılı olamıyoruz. Neden, güvenlik. Güvenlikle ilgili kaygılar, istikrarla ilgili kaygılar. O coğrafyadaki tedirginliklerin maalesef devam ediyor olması, sönmemiş olması. Bizim Doğu ve Güneydoğu'da verebileceğimiz en önemli teşvik, çözüm sürecidir. Orada huzurun oluşması, barışın ve kardeşliğin oluşması, yatırım ortamının, istikrarın, güvenliğin sağlanıyor olması son derece önemli. Bazı şeyler var ki, 6. Bölge teşviki verseniz de olmuyor. Bunun başka bir sebebi var. Bir yatırım kültürü o. Bir gruplaşma, kümelenme olmuş belirli yerlerde. Türkiye bu projeye, bu çözüm sürecine katkı vermek zorunda. Bu başarıya ulaştığı anda, inanın bana verebileceğimiz en büyük teşvik budur" dedi.

"O BALONU DA PATLATIRIZ"


İşsizlik rakamlarının artığına dikkat çeken Zeybekci, "1.4 milyon insanı iş sahibi yapıyoruz, işsizliğimiz yüzde 10,7'ye çıkıyor. Neden? İşgücüne katılım oranımız henüz evrensel standartlara gelmemiş, onu da söyleyeyim. Yani yüzde 60'ların üzerine çıksak ne hale geliriz, bilmiyorum. Yüzde 51,5 iken hâlâ işgücüne katılım, 'Ben çalışacağım' diyen insanlar, onun artmasından dolayı. Bir yılda 2 puan arttı. Bundan dolayı işsizliğimizi artırarak devam ediyoruz. Yani büyümeyi, istihdamı, ihracatı, ihracata dayalı büyüme modelini seçmek zorundayız. Kolaycılıktır. Açık söylüyorum; Türkiye'de aşırı değerli TL ile Türkiye'de faizleri yukarıda tutarak, TL'ye olan talebi yukarı çekerek, yurtdışından gelen parayla, ithalata dayalı bir kolaycılıkla yola devam etmek sürdürülebilir değildir. Onun için 4-5 yılda bir balonumuz olur. O balonu da patlatırız. Sebebi şu olur, bu olur. Anayasa kitabı olur, babayasa kitabı olur, başka bir şey olur. Ama o balon her seferinde patlamak için bahane arar. Onun için reel, gerçekçi ihracatı destekleyen, gereksiz ithalatı da cazip olmaktan çıkaran bir Türk Lirası kuruyla, Türkiye'de yatırım yapılabilir faiz oranlarıyla, büyümeye destek veren faiz oranlarıyla bir ekonomi ortamı oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile