Nijer, ABD Ile Askeri Is Birligini Sonlandirdi

Nijer, Temmuz ayinda gerçeklestirilen darbenin ardindan ABD ile imzalanan askeri is birligini sonlandirdi.

Nijer’de geçtigimiz Temmuz ayinda gerçeklestirilen darbenin ardindan ülkeyi yöneten cunta, Fransiz askerlerini ülkeden çikarmisti. Nijer, 2012 yilinda ABD ile yapilan askeri anlasmayi da sonlandirdi. Cunta Sözcüsü Albay Amadou Abdramane, üst düzey ABD’li heyetin 3 günlük Nijer ziyaretinin ardindan yaptigi açiklamada, ABD ile olan askeri is birligi anlasmasini feshettiklerini duyurdu. Abdramane, "Nijer hükümeti, halkinin istek ve çikarlarini göz önünde bulundurarak, ABD askeri personeli ve sivil çalisanlarinin statüsüne iliskin anlasmayi derhal feshetmeye karar verdi" dedi.

Iki ülke arasinda 2012 yilinda imzalanan savunma anlasmanin ise Nijer’e dayatildigini ve ülkesinin egemenligini, anayasal ve demokratik kurallarini ihlal ettigini sözlerine ekleyen Abdramane, "Bu anlasma son derece adaletsiz olmanin yani sira Nijer halkinin istek ve çikarlarini da karsilamiyor" ifadelerini kullandi.

ABD heyeti "nezaketen" kabul edildi

ABD’li heyetin Nijer ziyaretine de deginen Sözcü Abdramane, ABD heyetinin "nezaketen" kabul edildigini ve heyetin gelis tarihi ve ziyaretin amacina iliskin bilgi vermeyerek diplomatik teamüllere saygi göstermedigini söyledi.

Abdramane, ayni zamanda ABD’li yetkililer ile yapilan görüsmelerde ise Nijer’deki askeri geçisi ve iki ülke arasindaki askeri is birliginin ele alindigini aktardi. Sözcü, "ABD’li heyetin Nijer halkinin ortaklarini seçme hakkini yok sayan arzularindan üzüntü duyuyoruz" açiklamasini yapti.

Nijer’de bin 100 ABD askeri bulunuyor

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un açiklamadan haberdar oldugunu ve bunun cuntanin "yönetimine iliskin endiseler hakkinda samimi tartismalarin" ardindan geldigini söyledi.



ABD’nin halihazirda Nijer’de 100 milyon dolara insa edilen üssünde bin 100 askeri bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile