Nijerya'da Boko Haram örgütüyle mücadele çerçevesinde bölgesel güvenlik zirvesi düzenlendi.
İlki 17 Mayıs 2014'te Paris'te yapılan zirvenin ikincisine, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken dahil olmak üzere Çad, Nijer, Kamerun, Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon ve Togo devlet başkanları, BM, Afrika Birliği ve Çin'den üst düzey yetkililer katıldı.
Nijerya'nın başkenti Abuja'da dün düzenlenen zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Nijeryalı mevkidaşı Muhammed Buhari ile yapılan ortak basın toplantısında, ülkenin kuzeydoğusunda militanlara karşı büyük kazanımların elde edildiğini, öte yandan Boko Haram'ın tehdit olmayı sürdürdüğünü söyledi.
Fransa'nın çok uluslu görev gücüne eğitim ve materyal desteği vermeye devam edeceğini belirten Hollande, ortaklarına, terörizmle mücadeleye bağlı kalmaları ve bölgede 7 yıldır süren krizin neden olduğu insani meselelere eğilmeleri çağrısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Boko Haram militanlarıyla mücadele için Nijerya'ya 57 milyon dolar yardım yapacaklarını, en az bin Nijerya askerinin eğitilmesine destek olacaklarını ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de militanlarla mücadele eden çok uluslu görev gücü için 15 milyon avro yardım sözü verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken de Washington yönetiminin, Nijerya'da terörizmle mücadeleye ve kriz nedeniyle yerlerinden olan milyonlarca kişinin yeniden yerleştirilmesine yardım etmeye bağlılığını dile getirdi.
Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkesinin terörizmle mücadele konusundaki kararlığına vurgu yaparak, tüm ülkelere istihbarat paylaşımı ve birlik olma çağrısında bulundu. Buhari, 'Terörizmin sınırları yoktur.' ifadesini kullandı.
Zirveye BM, ABD ve Çad Gölü ülkelerinden katılan konuşmacılar da Boko Haram'ın önemli ölçüde bozguna uğratıldığını, ancak direnişi besleyen yoksulluk, işsizlik, az gelişmişlik ve yolsuzluk gibi sorunların üstesinden gelinmesi gerektiğine işaret ettiler.
Nijerya'nın kuzeyinde faaliyet gösteren Boko Haram örgütü, geçen yıl ocak ayından itibaren eylemlerini ülkenin sınır komşuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer'e de kaydırmıştı.
Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından örgütün 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.
Örgütün saldırıları nedeniyle yaklaşık 2 milyon Nijeryalı yerlerinden edildi.
Nijerya'da Bölgesel Güvenlik Zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: 'Boko Haram tehditi sürüyor' İngiltere ve AB'den terörle mücadeleye finansal destek sözü.