Nijerya'nın Chibok kentindeki bir yatılı okuldan 2014 yılında 200'den fazla kız öğrenciyi kaçıran terör örgütü Boko Haram, kızların görüntülerini içeren bir video yayınladı.
CNN televizyonunda gösterilen videoda, kendilerini okuldan kaçırılan öğrenciler olarak tanıtan siyah çarşaflı 15 kız, sarı bir duvarın önünde sıralanıyor.
Nijerya hükümetine gönderilen videonun aralık ayında kaydedildiği tahmin ediliyor.
Serbest bırakılmaları için Nijerya hükümetinden, militanlarla işbirliği yapmasını isteyen kızlar, kendilerine iyi muamele edildiğini ancak ailelerine kavuşmak istediklerini dile getirdi.
Videonun yayınlanmasının ardından kızlardan bazıları aileleri tarafından teşhis edildi. Aileler, Nijerya'nın başkenti Abuja'da, kızlarının bulunması için hükümetin daha fazla çaba göstermesini talep eden yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor.
Daha önce, kız öğrencilerinin kaçırılmasının hemen sonra Boko Haram tarafından yayınlanan videoda, tutuklu örgüt üyeleri serbest bırakılmadıkça kızların da serbest bırakılmayacağı açıklanmıştı.
Söz konusu videoda, Boko Haram lideri Ebubekir Şekau, rehin tutulan kızların İslam dinine geçtiğini söyleyerek kızları savaşçılarıyla evlendirmekle ya da cinsel köle olarak satmakla tehdit etmişti.
Uluslararası Af Örgütü, 2014 yılından bu yana 2 bin çocuğun Boko Haram tarafından kaçırıldığını ve pek çoğunun cinsel köle, savaşçı ve hatta intihar bombacısı olarak kullanıldığını belirtmişti.
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Chibok kentinde 14 Nisan 2014 tarihinde bir yatılı okula baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı.
Boko Haram militanlarının kaçırdığı kız öğrencilerden 57'si kaçmayı başarırken, 219'undan halen haber alınamıyor.
Nijeryalı avukat İbrahim Abdullahi'nin Twitter hesabından ilk kez 23 Nisan'da gönderdiği 'Kızlarımızı geri getirin' mesajı hızla yayılarak küresel çapta bir slogana dönüşmüştü.
Sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden yürütülen #BringBackOurGirls (Kızlarımızı geri getirin) kampanyasına destek veren tanınmış isimlere, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve Pakistanlı kadın hakları savunucusu Malala Yusufzay da katılmıştı.
Michelle Obama, Twitter hesabından verdiği 'Dualarımız kayıp Nijeryalı kızlar ve onların aileleriyle' mesajına, üzerinde '#BringBackOurGirls' yazılı kartonu tutarken çektirdiği fotoğrafını da eklemişti.
UNICEF'in, Nijerya'nın Chibok kentindeki bir yatılı okuldan 200'den fazla kız öğrencinin kaçırılmasının ikinci yılı yaklaşırken yayımladığı raporda da Boko Haram'ın Kamerun, Nijerya ve Çad'da düzenlediği intihar saldırılarının yüzde 37'sinin arkasında, sıklıkla uyuşturucu verilen çocuk ve kadınların bulunduğu belirtilmişti.
Raporda, 2014 yılında dört intihar saldırısı düzenleyen Boko Haram'ın bu saldırılarının, 2015 yılında 11 kat artarak 44'e yükseldiği, bu rakama bu yılın ocak ayının da dahil edildiği kaydedilmişti.
Nijerya'da Kaçırılan Kızlar
Kaçırılan kız öğrencilerin ilk görüntüleri iki yıl sonra yayınlandı.