NILSEM Kursiyerleri Gümüs Kazaz Sanatini Ögreniyor

NILSEM Kursiyerleri Gümüs Kazaz Sanatini Ögreniyor

Nilüfer Belediyesi Sürekli Mesleki Egitim Merkezi’nde (NILSEM) gümüs kazaz egitimi alan kursiyerler, bu alanda kendini gelistirme firsati buluyor. Geleneksel motiflere modern dokunuslar yaparak birbirinden özel ürünler elde eden kadinlar, üretimlerini satarak da gelir elde etme imkani buluyor.

Nilüfer Belediyesi’nin kadinlarin sosyal hayatin içinde daha fazla yer almalarina katki saglamak amaciyla hayata geçirdigi Nilüfer Belediyesi Sürekli Mesleki Egitim Merkezi (NILSEM), geleneksel el sanatlarina yönelik nitelikli egitimlerini sürdürüyor. Açildigi günden bu yana on binlerce kadinin, unutulmaya yüz tutmus geleneksel el sanatlarini ögrendigi NILSEM’de, yogun ilgi gören kurslardan biri de gümüs kazaz örücülügü oldu. Fethiye, Üçevler ve Yüzüncüyil mahallelerindeki NILSEM’de verilen gümüs kazaz egitimlerine bu yil 60 kursiyer katiliyor. Nilüfer Halk Egitim Merkezi egitmenlerinden Fatma Kaptan egitmenliginde Kasim ayinda baslayan gümüs kazaz kursuna katilanlar, çalismalara ilk olarak bakir tellerle baslayarak, top, zincir, süngü gibi teknikler ile baglama tekniklerini ögrendi. Egitim dönemi boyunca el becerilerini gelistiren kursiyerler, gümüs teller kullanarak ekonomik degeri yüksek ürünler elde etmeye basladi.

Geleneksel motiflerin yani sira modern dokunuslarla birbirinden özel bilezik, kolye, yüzük gibi takilar yapan NILSEM kursiyerleri, göz alici taslarla da bu ürünleri süslüyor. NILSEM kursiyerleri, bu üretimlerinden ekonomik gelir elde etme firsati da buluyor.

Gümüs kazaz egitimi hakkinda bilgi veren egitmen Fatma Kaptan, NILSEM’de kursiyerlerle birlikte kuyumcu titizligiyle çalistiklarini belirtti.

Kaptan, “Kazaziyenin en önemli özelligi, hiç kaynak yapilmadan üretilmesi. Kursiyerler, burada aldiklari egitimler sayesinde bir yil gibi kisa bir sürede bu önemli sanati ögrenebiliyor. Top, zincir, süngü tekniklerini ögrenip, baglama teknikleriyle bunlari birlestiriyoruz. Sems dügümleriyle tasarimlar yapiyoruz. Burada kuyumcu isleri gibi degerli isler yapiyoruz. El becerisi kazanan kursiyerler kolyeler, yüzükler ve bilezikler yapiyor. Burada ayrica Sivrihisar cebesi, Trabzon hasiri gibi isler de yapiliyor. Bazi kursiyerler ürünlerini satip, aile bütçelerine katki da sagliyor” diye konustu.

NILSEM’de çini boyama, minyatür, miyoki taki ile deri ve wayu çanta yapimi, ipek koza, amigurumi oyuncak ve kirkyama, dekoratif dokuma ile ev tekstili gibi çok çesitli branslarda egitimler de veriliyor. Nilüfer Halk Egitim Merkezi is birligiyle kaliteli ve nitelikli egitimlerin verildigi NILSEM’de kurslar, hafta içi ve cumartesi günleri saat 09.00-16.00 saatleri arasinda gerçeklestiriliyor. NILSEM’de, haziran ayina kadar devam edecek olan mevcut kurslar için yeni üye kaydi alinmiyor. Egitimlerini basariyla tamamlayan kursiyerler, dönem sonunda Nilüfer Halk Egitim Merkezi’nden sertifika almaya hak kazaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile