Nilüfer'de 82. Yilinda Köy Enstitüleri Konusuldu

Nilüfer'de 82. Yilinda Köy Enstitüleri Konusuldu

Köy Enstitüleri’nin 82. kurulus yil dönümü nedeniyle Nilüfer’de düzenlenen etkinliklerde, kapatilan Köy Enstitüleri egitim modeli ile bugünkü egitim modeli üzerine görüsler paylasildi.

Köy Enstitüleri’nin 82’nci kurulus yil dönümü, Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Yeni Kusak Köy Enstitüleri Dernegi ve Egitim-Sen is birligiyle düzenlenen etkinlikle kutlandi. "Geçmisten Gelecege Aydinlanma Isigi Köy Enstitüleri’nin 82. Yil Dönümü” basligiyla düzenlenen etkinlige Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, CHP Genel Baskan Yardimcisi Lale Karabiyik, Nilüfer Kent Konseyi Baskani Neslihan Binbas, Yeni Kusak Köy Enstitüleri Dernegi Bursa Sube Baskani Jülide Akköprü, Egitim-Sen Bursa Sube Baskani Yüksel Bayraktar ve çok sayida Köy Enstitüleri mezunlari katildi.

Konak Kültürevi’nde düzenlenen ve büyük ilgi gören etkinlik YKKED Bursa Mandolin Toplulugu’nun müzik dinletisiyle basladi.

Topluluk üyeleri özenle hazirladiklari repertuarlarini Sef Dilek Görgülü önderliginde sunarken izleyenlerin begenisini kazandi.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, uzun zaman önce kapanan Köy Enstitüleri’nin, bugün en çok konusulan kurumlardan biri olduguna dikkati çekti. Kurulusunun üzerinden 82 yil geçmesine ragmen Köy Enstitüleri’nin degerinin her geçen gün daha iyi anlasildigina isaret eden Baskan Erdem, “Köy Enstitüleri dönemi, Anadolu aydinlanmasinin yasandigi bir dönemdi. Cumhuriyet’in ilaniyla birlikte baslatilan egitim seferberligi çerçevesinde Köy Enstitüleri, kirsal bölgelerin egitim ve kalkinma problemlerini çözmede etkin bir rol oynadi. Anadolu’da egitim alaninda gerçek bir zihniyet devrimine yol açan Köy Enstitüleri eger kapatilmasiydi, bugün Türkiye egitimde çok farkli bir noktada olacakti. Aradan geçen yillara ragmen Köy Enstitüleri’nin yerini dolduracak daha iyi bir egitim sistemi gelistirilmedi. Dilegimiz Türkiye’nin ihtiyaç duydugu yeni bir egitim seferberliginin bir an önce hayata geçirilmesi. Köy Enstitüleri’nin kurulmasinda büyük rol oynayan Ismet Inönü’yü, dönemin Milli Egitim Bakani Hasan Ali Yücel’i, enstitülerin mimari Ismail Hakki Tonguç’u da minnet ve rahmetle aniyorum” dedi.

Etkinlik çerçevesinde Çagatay Taskin Yamen’in yapimciligini ve yönetmenligini üstlendigi “Son Enstitülüler” adli belgesel film gösterildi. Cilavuz Köy Enstitüsü’nün hikayesi ve egitim modelinin beyaz perdeye yansimasi izleyenlerden tam not aldi. Gösterimin ardindan Çagatay Taskin Yamen, yapim danismani ve gazeteci Deniz Zeyrek ile Cilavuz Köy Enstitüsü mezunu Zekeriya Bulut bir söylesi gerçeklestirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile