Nilüfer‘de Eşitsizlik Sempozyumu

Nilüfer‘de Eşitsizlik Sempozyumu

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Tabip Odası işbirliği ile organize edilen 3. Kent Sağlık Sempozyumu’nda “Eşitsizlikler kaçınılmaz mıdır?” sorusuna cevap arandı.

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Tabip Odası iş birliği ile organize edilen 3. Kent Sağlık Sempozyumu, 27-28 Mayıs tarihlerinde BAOB Yerleşkesi’nde yapıldı. “Eşitsizlikler kaçınılmaz mıdır?” temasıyla gerçekleştirilen sempozyumda sosyal, ekonomik, politik, mekansal ve sağlıkta eşitsizlikler ana başlıkları altında yapılan oturumlara yurtiçi ve yurtdışından pek çok bilim insanı ve yerel yönetici konuk oldu.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı sempozyumun konuşmacıları arasında Londra Üniversite Koleji Öğretim Üyesi ve Marmot Araştırma Ekibi Üyesi Dr. Michael Grady, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Uzm. Dr. Nasır Nesanır, Doç. Dr. Yücel Demiral, Yard. Doç Dr. Alpaslan Türkkan, Uzm. Dr. H. Aslı Davas Aksan, Yard. Doç Dr. Ayşan Candaş, Doç Dr. Meltem Çiçeklioğlu, Yrd. Doç. Dr. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar, Doç. Dr. Çağatay Keskinok gibi akademisyenlerin yanı sıra, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile gazeteciler Metin Çulhaoğlu, Mustafa Sönmez, Ferai Tınç, Esat Kaplan, Fırat Yılmaz ve Erdinç Karakaş da yer aldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey sempozyumun açılış konuşmasında, tarih boyunca var olan eşitsizlik kavramının bu alandaki mücadelenin de çıkış noktasını oluşturduğunu vurgulayarak, “Günümüzde uygulanan neoliberal politikalar sonucu küresel yoksulluk artmış, ülkelerarası ve ülke içi zengin ve yoksul arasındaki uçurum giderek büyümüş ve uçurumun yansımaları sonucunda eşitsizlikler daha da derinleşmiştir” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanı Prof. Dr. Necla Tugay Aytekin de dünya tarihi boyunca insanlığın kıtlık, savaş ve salgın gibi risklerle karşılaştığını kaydetti. Prof. Dr. Aytekin, günümüzde ülkeler arasında büyük farklılıklar yaşandığına dikkat çekerken, ülke içinde de önemli ölçüde eşitsizlikler yaşandığını vurguladı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da daha iyi bir dünya için ilk adımın eşitsizliklerin farkında olmaktan geçtiğini ifade etti. “Eşitsizlikler kaçınılmaz mıdır?” temasının seçilmesine de açıklık getiren Pala, “Doğu-batı arasındaki eşitsizliklerden tutun da cinsiyet, eğitim, sağlık alanlarında istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlar gözlemliyoruz. Konuyu akademik açıdan ele alarak eşitsizliklerin boyutunu sergilemek amacındayız” dedi.

Derinleşen eşitsizliklerin sebeplerini ortaya koymak, kentsel alanda yansımalarını ve yerel yönetimlerin eşitsizlikleri daraltmada rolü olup olmadığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Avrupa’da eşitsizliklerin ortaya konulmasından yerel yönetimlerin eşitsizlikleri azaltmadaki rolüne kadar birçok konu derinlemesine irdelendi.

Sempozyum “Eşitsizlikler ve Adil Toplum”, “Eşitsizliklerin İktisadi Temelleri”, “Eşitsizliklerin Gösterilmesinde Yaşanan Zorluklar”, “Türkiye’de Sağlıkta Eşitsizlikler”, “Kent, Küreselleşme ve Eşitsizlikler”, “Eşitsizliklerin Görünür Kılınmasında Medyanın Rolü” ve “Eşitsizliklerin Azaltılmasında Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Davetli bildirilerle de eşitsizlik konusu sosyal, psikolojik, sağlık ve ekonomik açıdan değerlendirildi. Sempozyumda yayınlanan bildiriler, bir kitap halinde akademik çevrelerle de buluşturuldu. Sempozyumun sonuç bildirgesinde özetle “eşitsizliklerin sınıflı toplum ve kapitalist sistemin ürünü olduğu ve sistem içi uygulanan politikaların insanların doğrudan sağlığını etkilediği” vurgulandı.

Sempozyum çerçevesinde ayrıca “eşitsizlikler” temasıyla yapılan fotoğraf yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu. Özlüce Kültürevi’nde düzenlenen Nilüfer Çoksesli Korosu’nun konserinin ardından dereceye girenlere ödülleri Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem ve Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala tarafından verildi. Yarışmanın birincisi Mehmet Dağ’a fotoğraf makinesi, ikincisi Gökhan Görker’e dizüstü bilgisayar ve üçüncü seçilen İhsan İlze’ye de netbook bilgisayar verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile