Insan faaliyetlerinin çevreye verdigi zararin ölçüsü olarak kabul edilen karbon ayak izinin azaltilmasi ve belediyenin enerjisinin karsilanmasi için Nilüfer Belediyesi çevreci adimlar atmayi sürdürüyor. Daha önce belediyeye ait jimnastik salonu ve Kent Bostanlarina kurulan günes enerji panellerinin ardindan Güngören Mahallesi’ne 1 megawaatlik günes enerjisi santrali kuruluyor. 5 milyonluk yatirimin ihalesi gerçeklestirirken, 2021 sonuna tamamlanmasi hedefleniyor. Günes panellerinin kurulacagi belediyeye ait ormanlik alanda herhangi bir agaç kesilmeden, sadece günes alan yerlere paneller koyulacak. Projenin tamamlanmasi ile birlikte belediyelerde kullanilan 1 yillik enerjinin yüzde 75’i de buradan karsilanacak.
Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, “Nilüfer Belediyesi olarak bölgemizde su, hava, elektro manyetik alanlarla ilgili ölçümler yapip, bu konu ile ilgili çalismalarimizi yürütüyoruz. Biliyorsunuz Avrupa Sözlesmesi’nde Baskanlar Sözlesmesi’ne de imza attik. Karbon ayak izinin azaltilmasi noktasinda çalismalarimiz sürüyor. 2020 yilinda yüzde 20 oraninda azaltacagimizi taahhüt etmistik, ölçümlerimizde yüzde 17’ye yakin karbon emisyonun azaltildigini tespit ettik. 2040 yilina göre bir çalisma yapiyoruz. Yüzde 40 oraninda karbon ayak izinin azaltilarak devamini saglayacagiz. Bunun için hedeflerimiz var. Bu hedefler çerçevesinde günes enerjisi üzerinden alternatif enerji kaynaklarini kullanmak suretiyle karbon ayak izinin azaltilmasina yönelik çalismalar yapmak istiyoruz” dedi.
Güngören’de 1 megawattlik günes enerjisi santrali için adim attiklarini ifade eden Erdem, "Bu yaklasik 1 buçuk milyon kilowaat saatlik enerjiye tekabül edecek ve yaklasik 900 bin karbon ayak izini azaltan degere esit olacak. Bununla ilgili bütün yatirimlar tamamlandi. Ihale asamasina gelindi ve kredi sözlesmeleri hazirlandi. Bu yil içinde bunu bitirmeyi hedefliyoruz. Ikinci etapta da ayni bölgede 2 megawattlik günes enerjisi santrali hazirligimiz var. Bunda da yaklasik 1 milyon 800 bin karbon ayak izini azaltilmasi yönünde çabamiz olacak. Bunu da önündeki yil tamamlamayi hedefliyoruz” diye konustu.
Bütün belediye hizmet binalarinda günes enerjisinden faydalanmak istediklerinin altini çizen Erdem, ”Su ân jimnastik salonu ve Kent Bostanlari olmak üzere 2 yerimizde günes enerjimiz var. Bulundugumuz Halk Evi binasi, Ibrahim Yazici Stadyumu gibi diger hizmet binalarimizin üzerinde yine günes enerji santrallerini hazirlayarak alternatif enerjilerden faydalanmak istiyoruz. Bu anlamda karbon ayak izini azaltmak noktasinda çabamiz sürecek. Güngören’deki günes enerjisi santralinin enerji üretimini, bizim hizmet binalarimizdaki tüketimlerle mahsuplasacagiz. Bu enerji piyasasi ile anlasmalar yapacagiz. Güngören’deki 1 megawattlik enerji, bizim belediyemizin bir yillik enerjisinin yüzde 75’ini karsilayacak. Bu da bizim ekonomik anlamda bütçemize katki saglayacak. Oradaki ilk etap maliyetimiz yaklasik 5 milyon TL olacak. Onunda kredi anlasmalari tamamlandi” ifadelerini kullandi.
Nilüfer'e Günes Enerjisi Santrali...
Nilüfer Belediyesi çevre kirliligini azaltmak ve belediyenin kullandigi enerjiyi karsilamak için Güngören’e 1 megawattlik günes enerjisi santrali kuruyor. Proje tamamlandiginda belediye hizmet binalarinin bir yillik enerjisinin yüzde 75’i karsilanacak.