Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, nisan ayı itibarıyla tüketici fiyatlarının yüzde 1,63 arttığını, yıllık enflasyonun da yüzde 7,91 düzeyine yükseldiğini hatırlattı.
Yıllık enflasyondaki yükselişte, gıda ve alkolsüz içecekler grubu ile giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarının yanında döviz kurundaki değişimlerin etkili olduğuna değinen Baylan, yıl sonu enflasyonunun hedefin üzerinde kalacağını öngördüklerini aktardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), "2015 Yılı İkinci Enflasyon Raporu"nda, ocak ayında yüzde 5,5 olarak verdiği yıl sonu enflasyon tahminini 1,3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 6,8 düzeyine yükselttiğini anımsatan Baylan, şunları kaydetti:
"Tahminlerdeki yükselme ve beklentilerin üzerinde gelen nisan ayı enflasyonu, para politikası açısından sıkılaştırıcı yönde bir davranışı gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, önümüzdeki süreçte kur kaynaklı enflasyon baskılarının artabileceği ve Fed'in faiz artırım süreci düşünüldüğünde, faiz oranlarının yükselmesi gereği ortaya çıkabilecektir. Dış ticaret açısından da mevcut veriler ve özellikle AB pazarında gözlenen daralma, net ihracatın büyümeye katkısının azalmayı sürdüreceğine işaret etmektedir. İthalat hacmindeki daralmaya rağmen ihracatta yaşanan önemli düşüşün, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin cari açık üzerindeki olumlu etkisini sınırlayıcı bir rol oynaması mümkün gözükmektedir."
Nisan Ayı Enflasyon Rakamları
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, nisan ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve para politikası bakımından sıkılaştırıcı yönde bir davranışı gerekli kıldığını savundu.