Nisantasi'nda Vatandaslarin IBB Drami Açiklamasi 'Hakkimizi Vermeden Bizi Çikartmak Istiyorlar'

Nisantasi'nda Vatandaslarin IBB Drami Açiklamasi 'Hakkimizi Vermeden Bizi Çikartmak Istiyorlar'

IBB tarafindan geçtigimiz ay bir bölümünde yikim yapilan Nisantasi’ndaki gecekondularin sakinleri, önümüzdeki günlerde ekiplerin geriye kalan konutlari da yikacagini iddia etti. Bunun kendilerine Mesken Sube Müdürlügü ile yaptiklari görüsmede söylendigini belirten vatandaslar, herhangi bir tebligat yapilmadigini öne sürdü. Dogup büyüdükleri yerden haklari verilmeden çikartilmak istendiklerini söyleyen gecekondu sakinleri, yasadiklari zorluklari anlatirken gözyaslarina boguldu. Bir vatandas, “Resmen bizimle çocuk oyuncagi gibi oynandi. Gözümün yasi buradan memlekete sel olur” diyerek yetkililere seslendi.

Sisli Nisantasi Tesvikiye Mahallesi Kösküstü Sokak’ta bulunan 13 gecekondudan 4’ü, vatandaslarin tüm itirazlarina ragmen Istanbul Büyüksehir Belediyesi ekipleri tarafindan geçtigimiz ay yikilmisti. Gecekondu sakinleri son olarak geçtigimiz pazartesi günü Istanbul Büyüksehir Belediyesi Mesken Sube Müdürlügü ile bir görüsme gerçeklestirdi. Iddiaya göre, bu görüsmede gecekondu sakinlerine, 15 Eylül günü geriye kalan diger gecekondularin da yikilacagi söylendi. Yikima iliskin herhangi bir tebligat almadiklarini belirten vatandaslar, yetkililerin kendilerine, “Evleri bosaltmadigini takdirde zor kullanarak çikartacagiz” seklinde ifadede bulundugunu iddia etti. Geçmis yillarda tapu tahsis ve arsa bedellerini ödemelerine ragmen yillarca çesitli bahanelerle oyalandirilarak haklarinin kendilerine verilmedigini söyleyen vatandaslar, Istanbul Büyüksehir Belediyesi yönetimine bir kez daha tepki gösterdi.

“Gözümün yasi buradan memlekete sel olur. Ben o parayi nasil ödeyecegim”

Haklari olan evlere sahip olabilmek için yillardir pek çok sikinti çektiklerini söyleyen mahalle sakini Hatice Köse yasadiklarini anlatirken gözyaslarina hakim olamadi. Köse, “Avukat parasi, noter parasi, su parasi bu parasi bizden toplandi ama elimizde hiçbir sey yok. Yani resmen bizimle çocuk oyuncagi gibi oynandi. Öyle kötü durumlara düstük ki. Yaradan Allah’im kimseyi bu durumlara düsürmesin. Üç aydir gözümün yasi buradan memlekete sel olur. Artik 7-8 tane sinir hapi aliyorum. Igne ile kuyu kazdim ben, bir kisi ile ev geçindirdim. Bana diyorlar ki, “Git parayi öde”. Ben o parayi nasil ödeyecegim?” diyerek yetkililerden yardim istedi.

“Bizi borçlandirarak ev sahibi yapmalari gerçekten agirimiza gidiyor”

Dogup büyüdükleri, yasadiklari yerden zorla çikartilmak istendiklerini belirten Serpil Gedik ise, IBB’nin kendilerini Seyrantepe’deki Sosyal Konutlara tasimak istedigini ancak bu sekilde de borca girmek zorunda kalacaklarini söyledi.

Gedik, “Biz pazartesi günü mesken müdürlügüne gittigimizde mesken müdürünün bize dedigi tek sey, ’Burada sagliksiz, sihhatsiz bir yasam sürülüyor’ oldu. Ama bizim hepimizin sagligi, sihhati yerinde gayet. Bize gösterdikleri evlerde, bahçede, daha dogrusu sitede fareler cirit atiyor. Artik neresi saglikli, neresi sagliksiz o da tartisilir bir durum. Ben burada dogdum, burada büyüdüm. Hakkimizi bize vermeden bizi borçlandirarak ev sahibi yapmalari gerçekten agirimiza gidiyor. Bizi buradan çikartiyorlar, ’Sizi çikartacagiz. Buradan gidin’ diyorlar. Çocuklugumuz var, yasanmisliklarimiz var. Suraya çikiyorum, bu enkazi görüyorum. Bu evde arkadaslarimla beraber çocuklugum geçti. Açikçasi buradan da gitmek istemiyoruz ama hani bir orta yolun bulunmasi lazim. Sonuçta bizler taskinlik yapip, “Gitmeyecegiz” diyen insanlar degiliz. Mesken müdürü de çok sey konusmadi bizimle. “Sagliksiz hayat yasaniyor” falan denildi, çok agirima gitti. Benim nerem sagliksiz? Ya da buradaki insanlar nasil sagliksiz hayat yasiyor? Bizler gayet saglikliyiz” dedi.



“Elimize gelen bir tebligat yok. Evleri bosaltmadigimiz takdirde zor kullanacaklarini söylediler”

Yasadiklari yerlerin tapu tahsis ve arsa bedellerini ödediklerini ancak buna ragmen yillardir karsiligini alamadiklarini ifade eden Yasar Köse isimli baska bir mahalleli de, “Pazartesi günü Gecekondu ve Mesken Müdürlügü bizi çagirdi. Oraya gittik, müdürleriyle görüstük. Bize Cuma günü yikima geleceklerini ve evleri bosaltmadigimiz takdirde zor kullanarak çikartilacagimiz söylendi. Elimize gelen bir tebligat yok. Zaten yasal hiçbir sey yok bu isin içinde. Dedigim gibi, biz 1959’da buraya yerlesmis insanlariz. 1984 yilinda tapu tahsislerimizi aldik. 1986 yilinda paramizi ödedik, arsa bedellerini ödedik, arsamizi satin aldik. Ama sadece tescil, mühür basmadiklari için yerimizin sahibi olamiyoruz. Ama verecegiz diye elimizden bütün belgeleri, paralari aldilar. “Ben almadim. Alan burada yok. Dosya bulunamiyor. Dosya yok. Bizi ilgilendirmiyor” deniliyor. Gecekondu Mesken ve Istanbul Büyüksehir Belediyesinden genelde hep bu tarz cevaplar aliyoruz” diye konustu.



“Onlar da pek umursamadi. Ekrem Bey de sözünde durmadi”

Yasar Köse, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Baskani Ekrem Imamoglu’na da ulasmaya çalistiklarini ancak dönüs alamadiklarini belirterek, “En son Ekrem Bey’in özel kalem müdürüyle görüstük. Iki ay önce görüstük ama bize iki aydir bir dönüs olmadi. Onlar da pek umursamadi diyebilirim. Ekrem Bey de sözünde durmadi, net bir sekilde. Resmen burada kaderimize terk edildik. Su anda 9 ev var, her evde 3-4 kisi var. Çolugu çocugu olan var, yaslisi olan var, hastasi olan var ama kimsenin umurunda degil. Hani biz ekstra bir hak da istemiyoruz. Biz kendi karsiligini verdigimiz haklarimizi istiyoruz ama onu bile çok görüyorlar, vermiyorlar. Bunu biz söylemedik, belediye söyledi.

“Arsayi size satalim” dediler, biz de bedelini ödedik. Biz dogal olarak arsayi istiyoruz. Simdi arsayi veremiyorlarsa bunun bir bedeli var. Nasil ki zamaninda bizden bu bedeli aldilarsa o bedeli geri ödemelerini istiyoruz. Bizi borçlandirarak, borca sokarak bir yer vermelerini istemiyoruz” seklinde konustu.



“Sizi buradan kovariz. Sizin burada hiçbir hakkiniz yok”

Yasin Ekinci isimli mahalleli ise, IBB’nin teklifini kabul ederek Seyrantepe’deki Sosyal Konutlara gidenlerin site yöneticileri tarafindan zorbaliga ugradigini öne sürdü. Ekinci, “Burada evi yikilan kardeslerimizin dörder tane çocuklari vardi. Onlari buradan apar topar oraya götürdüler, esyalarini kapinin önüne attilar. O insanlar, çocuklar orada yasama savasi verirken, oradaki yönetim tarafindan tehdide ugradilar. Çocuklari parkta oynarken bir tanesinin ayaginda terlik yok diye resmi çekiliyor ve “Sizi buradan kovariz. Sizin burada hiçbir hakkiniz yok” diyorlar. Marketteki elemanlara, “Bu insanlar hirsiz, bunlara dikkat edin” diyerek bu insanlari asagiliyorlar. Kesinlikle bir zorbalik var, büyük bir ihtimalle bir ayricalik var. Çünkü söyle bir duyum aldim; oradaki yönetim de büyüksehirin elemani diye biliyorum” dedi.



“Kedilerim molozlarin altinda kaldi. IBB ve Sisli Belediyesi kedilere de sahip çikmadi”

Bir baska konuya daha dikkat çeken Yasin Ekinci, “Ben yillardir burada yasiyorum, yillardir burada kedilere bakiyorum. Benim burada 50’yi askin kedim vardi ama su anda maalesef 13’e düstü. Çünkü çogu suradaki molozlarin altinda kaldi. Bu kedilere de sahip çikilmadi. Büyüksehir Belediyesine tebligat yolladim, Sisli Belediyesine de telefon açtim ama hiçbir ilgi gösterilmedi. Benim çocuklugum da burada geçti. Anilarimi silecegim, Istanbul Büyüksehir Belediyesinin keyfi yüzünden. Benim hayatim burada mahvolacak. Ben kendimi de geçtim, yaslilar var. Yaslilar orada yasayamaz. Buradan daha önce giden bir kari-koca vardi, inanin biri 41’inci günde digeri de 53’üncü günde vefat etti” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile