Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, yaptığı açıklamada, sitedeki binaların beton kalitesinin çok düşük olduğunu, herhangi bir deprem durumunda can ve mal güvenliğini sağlamayacağını söyledi.
Bu binaların Kayseri'de ilk defa uygulanacak kontrollü patlatma tekniği ile 27 Aralık Cuma günü yıkılacağını ifade eden Arı, şöyle devam etti:
"İnşaat işlerinde, özellikle taş ocakları, otoyollar, tünel, baraj inşaatlarında ve yeraltı imalat teknolojilerindeki kazı faaliyetlerinde, patlatma çalışmaları kaçınılmazdır. Ancak Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi, ülkemizde de patlatmadan kaynaklanan çevresel sorunlar hem mühendislere, hem de çevre sakinlerine rahatsızlık vermekte ve bazı hukuki problemler doğurmaktadır. Bu tür faaliyetlerin yerleşim birimlerine yakın olması, patlatma sırasında oluşan sarsıntı dolayısıyla çevre sorunlarına neden olmaktadır. Bu tür sorunlar patlatmalı yıkımdan beklenen ekonomik ve teknolojik sonuçların elde edilememesine, çoğu zamanda iş durmalarına ve kaynak israflarına neden olmaktadır. Bu nedenle; patlatma çalışmalarından sorumlu teknik eleman ve yöneticilerin, çevre tesis ve yerleşim birimlerinin zarar görmeyeceği şekilde tasarımlar yapmaları ve kontrollü patlatmalar gerçekleştirmeleri gerekmektedir. 27 Aralık Cuma günü yapılacak yıkımda bu tür önlemler alınarak yıkım gerçekleştirilecektir."
Ülkemizde bu sektörün özellikle kentsel dönüşümün bir kolu olarak yeni geliştiğini dile getiren Arı, "Patlatmalı yıkım teknikleri, önümüzdeki günlerde mühendisler tarafından ilgi duyulan bir konu olacaktır. Patlatmayla yıkımın en büyük üstünlüğü, zaman tasarrufudur. Saliseler içinde büyük oranda moloz, demir ve beton harekete geçecek, ufaltılacak ve kolayca sökülebilecek. Ayrıca yıkıma bağlı yoğun toz oluşumu ve ses kirliliği de bu yöntemle önlenebilecek" dedi.
Nnyü Öğrencileri, Patlatmalı Yıkım Yapılacak Binaları Gezdi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılacak Talas ilçesindeki Bora Sitesi'nde incelemelerde bulundu.