Bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün Avrupa Birliği’ne verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Thorbjorn Jagland, Avrupa’da barışa sağladığı katkılardan dolayı AB’nin öncülerini övdü. İki dünya savaşında karşı karşıya gelen Fransa ve Almanya’ya teşekkürlerini ileten Jagland, Doğu Avrupa’nın özgürleşmesinde Rusya Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve Polonya lideri Lech Walesa gibi siyasetçileri andı. Bu iki liderin de hak ettikleri barış ödülünü aldığını ifade eden Jagland, şimdi sıranın AB’de olduğunu dile getirdi.Otoriter Tito döneminin ardından Balkanlarda 5 savaş ve bir soykırım yaşandığını hatırlatan Jagland, 8 bin Müslümanın bir gecede katledildiği Srebrenitsa soykırımını asla unutmayacaklarını vurguladı. AB’yi Balkanlara gerçek barışı getirmede temel rolü oynamaya davet eden Jagland, Türkiye için de ayrı bir paragraf açtı.Türkiye ve AB’nin onlarca yıldır müzakereleri sürdürdüğünü fakat AK Parti iktidarından sonra, AB’ye üyelik hedefinin reform sürecinde kılavuz işlevi gördüğünü dile getiren Jagland, “Bunun Türkiye’de demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesine katkı sağladığı şüphe götürmez. Bu AB’nin çıkarına ama sürecin başarıya ulaşması aynı zamanda Ortadoğu için çok önemli ve buradaki gelişmeler de dünya barışı için çok önemli.” ifadelerini kullandı.Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland, konuşmasının sonunda, aralarında Türkçenin de olduğu dillerde “Birlikte Yaşamak” hedefine dikkat çekti.OSLO'DA GENİŞ GÜEVNLİK ÖNLEMLERİOslo Belediye Sarayı'nda düzenlenen törene aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başbakanı François Hollande'ın da bulunduğu çok sayıda lider katıldı.
Ödül ise AB adına konsey, komisyon ve parlamento kurumlarının başkanlarına takdim edildi.Güvenlik birimleri, başkent sokaklarında yoğun güvenlik önlemleri alırken, ödül törenin yapılacağı Oslo Belediye Sarayı'nın çevresi hava ve kara trafiğine kapatıldı. Norveç polisi, 2013 Nobel Barış Ödülü tören gününü 'tarihin en telaşlı' günü olarak nitelendirdi.2013 Nobel Barış Ödülü, Avrupa Birliği’nin son 60 yıldır Avrupa'da barışa katkısından dolayı AB'ye layık görülmüştü. Norveç'te yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre ise, halkın çoğunluğunun 2012 Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verilmesinden menun kalmadığı belirtilmişti .
Nobel Komitesi: Türkiye’nin Ab Süreci Dünya Barışı İçin Çok Önemli
Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland, Türkiye’nin demokratikleşmesinin dünya barışı için çok önemli olduğunu söyledi.