Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Sancar Açıklaması

'Başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir' 'Sadece Türkiye değil, tüm İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bu bir gerçektir. Sadece İslam dünyası değil, başka grupları da söyleyebiliriz. Bunu düzeltmemiz lazım'

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 'Başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir.' dedi.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları iş birliğiyle yürütülen 'Dahiler Dahildir' programı, YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezinde düzenlendi.

Etkinliğin onur konuğu olan Prof. Dr. Sancar, toplantıya ilk önce katılmak istemediğini ancak yapılan çalışmaların çok önemli olduğunun anlatılmasıyla fikrinin değiştiğini, gelmek için ikna edildiğini anlattı.

Sancar, TÜZDER'i çalışmalarından dolayı taktir ettiğini belirterek, Türkiye'nin kalkınması ve çocukların gelişimini sağlamak için çalışan birçok kurum olduğunu söyledi.

'Şimdi bunları görünce gerçekten çok memnun oluyorum. Ben Türkiye'den ayrılalı 40 yıldan fazla oldu. Benim zamanımda böyle şey yoktu. Şimdi bunları görünce çok seviniyorum.' diyen Sancar, şunları kaydetti:

'İnşallah bunların ülkemizin kalkınmasında ve çocuklarımızın gelişmesinde, memleketimizin dünyanın her ülkesiyle yarışmasında katkısı olacak. Artık daha bekleyemeyiz. 2023 diyoruz. İnşallah 2023'te olur. O zaman olmazsa 2033'te olsun ama daha 25-30 yıl bekleyemeyiz. Artık Amerika ve Avrupa düzeyine geçmemiz lazım. O bakından bilim ve teknolojiyle ilgilenen çocuklarımızı desteklememiz, onların gelişimlerini kolaylaştırmamız lazım. TÜZDER'in gayesi de bu. O bakımdan destekliyorum.'

Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisinin üstün zekalı olmadığını belirterek, 'Üstün zekalı çocuklarımız var ve onları tebrik ederim. Onların başarılı olmasını dilerim ve onlara elimizden geldiği kadar destek vermemiz gerekiyor. Fakat başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir.' diye konuştu.

- 'Bilim yapmak ve bilim kültürünü geliştirmek gelenek olmalı'

Bir ayakkabı boyacısının, öğretmenin, üniversite rektörü ya da Nobel almış bir bilim adamının görevini iyi yapmasının başarı olduğunu aktaran Sancar, şöyle devam etti:

'Ne yapıyorsak elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışalım. Bu bir memleketin başarısı. Fakat çocukluk çağında tabii bu şuuru çocuklarımıza işlememiz lazım. Bunu geliştirmemiz lazım. TÜZDER onu yapıyor ve o bakımdan çok taktir ediyorum. Önce gelmek istemiyordum. TÜZDER'den dolayı değil, hiçbir yere gitmek istemiyorum. Fakat geldiğime gerçekten sevindim. Gördüm ve benim de birazcık katkım olsun dedim. Bilim yapmamız lazım. İnsanlık bilim birikimine katılmamız lazım. Niye yapmıyoruz? Sadece Türkiye değil, tüm İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bu bir gerçektir. Sadece İslam dünyası değil, başka grupları da söyleyebiliriz. Bunu düzeltmemiz lazım.'

Sancar, bilim yapmanın ve bilim kültürünü geliştirmenin bir gelenek olması gerektiğini vurgulayarak, şunları anlattı:

'Bu Amerika'da birçok seminerin konusu olmuştur. Yahudi kardeşlerimiz dünya nüfusunun yüzde 0,2'sini teşkil ediyor ama bilim Nobellerinin yüzde 20'sini almışlardır. Onlar bütün insanlardan daha üstün zekalı mı? Yok değiller. Onların kültüründe eğitime, bilime önem veriliyor. Bu asırlarca öyle gelmiştir. Bunu Türkiye'de geliştirmek lazım. Bunu yaptıkça bizde de 100 yılda, bir tane bilim alanında Nobel almış Türk bilim insanı değil, 10-20 bilim insanı olur. İnşallah bu gibi girişimlerle çocuklarımızı bilim yapmaya ve kültürüne alıştırmaya devam eder ve gelecek yüzyılda inşallah, bizden sonraki nesiller buraya artık 'Aziz Sancar veya İsmail Arslan Nobel almış, davet edelim' demez. Zaten herkes Nobel alıyor diye dikkat bile etmeyiz. Temennim budur.'

Sancar, 'Nobel önemlidir ama Nobel'den daha önemli şeyler vardır. Ailenize, memleketinize, insanlığa katkınız olursa bu çok önemlidir ve gayemiz bu olmalıdır. Çalışırsanız Nobeller kendiliğinden gelir. Ben Nobel almak için araştırma yapmadım. O bakımdan bir insanın veya toplumun insanlığa olan katkısının tam ölçüsü değildir. Biz çocuklarımızı iyi yetiştirdiğimizde görevimizi yapmış oluruz. Onlar da memleketimize, insanlığa hizmet ederler.' ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de 'Allah insanları yaratırken birini çok üstün zekalı, birini çok düşük zekalı yaratmamıştır.' diyerek, bilim adamlarının değerlendirmeleri sonucunda insanın aklının yüzde 5'ini kullandığını söyledi.

Yüksek, üstün zekalılığın ve başarının çalışmaktan, işini sevmekten geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Hocamız da aslında çok çalışarak bu ödüle layık olduğunu bize ifade etti. Yeterince hepimizde zeka var. İşimizi çok sevmemiz lazım, çok çalışmamız lazım. Ülkemizin geçtiği sıkıntılı süreçte değerli hocamızın aldığı ödül, Türk milletine bir moral ve motivasyon kaynağı olmuştur. Kendisine buradan özellikle teşekkür ediyorum. Allah razı olsun, başarılarının devamını diliyorum.'

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Aziz Sancar'a plaket taktim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile