Ağustos ayı sonunda başlayan ve ekim sonuna kadar süren, antik çağlardan bu yana bölgede törensel özellik taşıyan bağ bozumunda toplanan üzümlerle hazırlanan cevizli sucuk, gerek yurt içinde gerekse Avrupa ülkelerinde yoğun talep görüyor.
Bol miktarda potasyum, demir, A ve B vitamini içermesi dolayısıyla tüketilmesi önerilen cevizli sucuk, Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar ile ününe ün kattı.
- Hummalı hazırlık sürüyor
Amerika'ya da ihraç edilmesi planlanan cevizli sucuk, tüketime hazır hale getirilmeden önce titizlikle çeşitli aşamalardan geçiriliyor.
Bağ bozumunda toplanan üzümlerin sıkılmasıyla başlayan hazırlıklar, süzülen şirenin kaynatılmasıyla devam ediyor. Ardından Mardin Ovası'ndan toplanan buğday, un haline getirilerek şireyle karıştırılıyor. Kaynatıldıktan sonra cevizler, yörede "harire" denilen bulamaca batırılıyor, kurutulmasının ardından da cevizli sucuk halini alıyor.
Bu yılın ilk cevizli sucuğunun pazarlardaki ve sofralardaki yerini alması için kentteki hummalı hazırlıklar sürüyor.
Cevizli sucuk üreticisi İbrahim Bakay, AA muhabirine, yapımını annesinden öğrendiği cevizli sucuğun kendisi için meslek haline geldiğini söyledi.
Bakay, cevizli sucuğun yapımının zor ama zevkli olduğunu, ürünün faydalarını uzmanların anlatmakla bitiremediğini vurgulayarak, "Şeker katılmadığı için tamamen organik olan sucuğu şeker rahatsızlığı bulunanlar dahi tüketiyor" dedi.
Bölgede yetiştirilen üzümlerin kalitesine dikkati çeken Bakay, ince kabuklu ve dayanıklı üzüm çeşidinin kış şartlarına da uygun olduğunu aktardı.
- "Sayın Aziz Sancar bile cevizli sucuk tüketiyor"
Cevizli sucuk satıcısı Mehmet Artukbey de sadece bölgede yetişen, "mazruna" diye adlandırılan üzümlerle hazırlanan ürünlerinin yıllardır yoğun ilgi gördüğünü anlattı.
Artukbey, cevizli sucuğun besin değeri yüksekliğinin uzmanlarca da ifade edildiğini, yapılışının ise bir o kadar zahmetli olduğunu söyledi.
"Ceviz ve üzümün beyin için de faydalı olduğu, zekayı geliştirdiği belirtiliyor. Sayın Aziz Sancar bile bu cevizli sucuğu tüketiyor. Kendisi bunu tüketiyorsa illa ki önemlidir" diyen Artukbey, sezon yeni başlamasına rağmen cevizli sucuğun büyük rağbet gördüğünü dile getirdi.
Artukbey, "Sadece bir şubemizde 4 ay süren sezonda 60 tona yakın sevkiyat yapılıyor. Yurt içi ve dışından yoğun sipariş alıyoruz. Türkiye'nin ve Avrupa'nın her yerine cevizli sucuk gönderiyoruz. Birçok ülkede şube açtık. ABD'de de bir bölge distribütörlüğü açmayı planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
İhracat için gerekli altyapıyı oluşturduklarına işaret eden Artukbey, Amerika'da satışa en kısa sürede başlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Nobelli Kimyagerin Vazgeçemediği Lezzet Amerika Yolunda
HALİL İBRAHİM SİNCAR - Nobel Kimya Ödülü sahibi Mardinli Prof. Dr. Aziz Sancar'ın sevdiği gıdalar arasında yer alan, "Nobel'in sırrı cevizli sucuk" haberleriyle gündeme gelen cevizli sucuk, Amerikalıların beğenisine sunulacak.