Türkiye genelinde olduğu gibi Muğla’da da aşırı tuz tüketimine bağlı olarak bir takım sorunların yaşaması nedeniyle Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce vatandaşların sağlıkları için aşırı tuz tüketiminden kaçınmaları önerildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan “Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabilecektir” dedi.
“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 18 GRAMA ULAŞTI” Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında çalışmalara başladıklarını kaydeden Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, “Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Yapılan araştırmalar Türkiye’de kişi başına günlük tuz tüketiminin 18 grama ulaştığını gösteriyor. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok üzerindedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Hipertansiyon ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına doğrudan yada dolaylı inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi sadece hipertansiyon nedeni değil aynı zamanda günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyette tuz alımının günde 1gram azaltılması felçlerde yüzde 5’lik, kalp krizlerinde yüzde 3’lük; tuz alımının günde 9 gram azaltılması felçlerde yüzde 34’lük, kalp krizlerinde yüzde 24’lük azalma sağlar” dedi.
“AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER” Açıklamasında aşır tuz tüketiminin azaltmak için vatandaşlara prtik taktikler de veren Uzman Dr. Ceyhan, “Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri ve konserve besinleri daha az tüketin. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın.Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin” diyerek vatandaşların sağlığı için aşırı tuz tüketiminden uzaklaşmalarını tavsiye etti .
“normalin 3 Katı Fazla Tuz Tüketiyoruz”
Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, temel nedenlerinden birinin aşırı tuz tüketimi olduğu belirtildi.