Nörolojik Hastaliklari Elektrik Uyarisiyla Tedavi Eden Cihaz Gelistirildi

Nörolojik Hastaliklari Elektrik Uyarisiyla Tedavi Eden Cihaz Gelistirildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje ile nörolojik hastaliklari elektrik uyarisiyla tedavi edebilen cihaz gelistirildi.

Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Doktor Ögretim Üyesi Güven Akçay, nörolojik hastaliklari ilaçsiz tedavi edebilmek amaciyla çalisma baslatti. Makine ve Imalat Teknolojileri alaninda desteklenen proje çerçevesinde hastalari ilaçlarin toksik doz ve yan etkisine maruz kalmadan tedavi edebilecek yerli ve milli cihaz üretildi. Cihazin gelistirilmesi için yürütülen çalismalarda Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Isik ve Doktor Ögretim Üyesi Serkan Dislitas yer aldi.

Doktor Ögretim Üyesi Güven Akçay, gelistirdikleri cihaz ile beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapilmadan beyindeki olusacak olan elektrik uyarisiyla nörolojik rahatsizliklari tedavi etmeyi amaçladiklarini söyledi.



Nöromodülasyon (sinir dokularinin yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yillardan itibaren ses, elektrik uyarisi ve manyetik uyarilardan faydalanmaya baslandigini ifade eden Akçay, bu tedavi yönteminin invaziv ve non-invaziv olarak iki sekle ayrildigini kaydetti.

Akçay, non-invaziv (kesi yapilmadan) olarak adlandirilan; beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapilmayan tedavi yönteminde beyinde olusacak elektrik uyarisiyla tedavinin amaçlandigini belirterek 2000’li yillardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer almaya basladigini ifade etti.



“Beyine elektrik uyarisi vererek tedavinin gerçeklestirilmesini hedefliyoruz”

Gelistirdikleri cihaz ile beyne elektrik uyarisi vererek tedavinin gerçeklestirilmesinin hedeflendigine dikkat çeken Akçay, sunlari söyledi: “Beyne elektrik uyarisi vererek yapacagimiz bu tedavi yöntemini diger tedavi yöntemleriyle kiyasladigimiz zaman; örnegin ilaçlarda toksik doz veya yan etkisi gibi durumlar olurken bu tedavi yönteminde ise yan etkisi digerlerine göre neredeyse yok denecek kadar çok az olup avantajlari, tedavi etkinligi daha yüksektir. Klinik çalismalara daha fazla ihtiyaç oldugundan dolayi ekibimizin gelistirmis oldugu cihazla yapilan tedavi yönteminin preklinik çalismalari tamamlanmis olup simdi ki asamalarimizda ise klinikteki çalismalarimizi özellikle epilepsi, nöropatik hastalarinda Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Doktor Ögretim Üyesi Sinan Eliaçik hocamiz ile uygulamayi amaçlamaktayiz.”

Yurt disina göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz

Gelistirilen cihazin tamamen yerli ve milli oldugunu vurgulayan Akçay, “Yurt disinda üretilen cihazlarin Türkiye’ye maliyeti ortalama 30 bin dolar civarinda. Yerli üretim olanlarda ise yaklasik maliyet 5-6 bin dolar civarinda. Biz ise cihazi yurt disina göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Yapmis oldugumuz cihazi digerlerinden farkli olacak sekilde ürettik. Sabit bir akim vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebilecegimiz gerçek elektrik degerini verip beyne modüle ederek hastalarimizin tedavisini amaçliyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi degil bireye özgü elektrik uyarisi vererek tedavi hedeflenmis oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinligi daha da arttirmayi saglamis oluyoruz.” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile